Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdülhamid Han sondaj gemisinin görev yerine uğurlanmak üzere gerçekleştirilen törende açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine, son 20 yılda asırlık eser ve hizmetler kazandırdıklarını belirterek, bunun son örneği Abdülhamid Han sondaj gemisi olduğunu söyleyerek başladı.
Daha önce parayla bile yaptırılamayan sismik araştırmaların, keşfedilen kaynakların ekonomiye kazandırılması süreçlerinin, ülkenin kendi imkanları ile yürütüldüğü bir döneme girildiğini ifade etti.
‘Türkiye Farklı Bir Yere Geldi’
Erdoğan, Abdülhamid Han sondaj gemisi ile Türkiye’nin farklı bir yere geldiğini belirtti. Bugünlere kolay gelinmediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerjide dışa bağımlılığın çözümü adına attıkları adımlardan bahsetti.
Denizlerde eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahip olduğumuzu belirten Erdoğan, Akdeniz ve Karadeniz’de ilgili çalışmaların başladığını hatırlattı. Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin maddi karşılığının ötesinde moral verdiğini sözlerine ekledi.
Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerinin Karadeniz’deki çalışmalarına dair son duruma aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk etapta 10 kuyudaki işlemlerin bitirilerek, 2023’te doğal gazın hizmete sunulmasının planlandığını söyledi.
Aynı anda 3 sondaj gemisinin çalıştığı bu sahanın, dünyada üretime en hızlı hazırlanan saha olarak kayıtlara geçtiğini vurguladı.
‘Yeni Kuyular ile Üretimin Artırılması Amaçlıyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt içi petrol üretiminin 65 bin varile ulaştığını belirterek, yıl sonuna kadar 150 yeni kuyu açarak bu sayıyı artırmak istediklerini ifade etti.
Enerji bağımsızlığının cari açığın kapatılması bakımından çok önemli olduğunu belirten Erdoğan, “2022 enerji faturamızın 100 milyar doları bulacağı göz önüne alındığında yürütülen çalışmaların manası daha iyi anlaşılacaktır.” diye konuştu.
“Abdülhamid Han’ı Mavi Vatan’a yeni sondaj noktamız Akdeniz’e gönderiyoruz.” diyerek sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geminin Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler 1 kuyusuna ilerleyeceğini ifade etti.
Bu kuyunun Doğu Akdeniz’deki kapsamlı planların ilk adımı olduğunu kaydeden Erdoğan, geminin burada durmayacağını ve başka kuyulara geçeceğini söyledi.
Erdoğan sözlerinin devamında, “Bu şekilde bulana kadar aramaya devam edeceğiz. Akdeniz’de yaptığımız arama ve sondaj çalışmaları kendi egemenlik alanlarımızdadır. Bunun için kimseden izin ve icazet almaya ihtiyacımız yoktur.” diye konuştu.
Dünyanın Sayılı Sondaj Gemilerinden
Abdülhamid Han gemisi 238 metre uzunluk, 42 metre genişlik ve 112 metre yüksekliği ile dünyanın sayılı sondaj gemileri arasında yer alıyor.
200 mürettebata sahip gemi, 12 bin 200 metreye kadar sondaj işlemi gerçekleştirebiliyor. Dünyada yalnızca 5 adet olan bu gemi, 24 tır uzunluğuna sahip durumda.