Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

EPDK Mart Ayı Doğal Gaz Raporunu Paylaştı: İthalat Azaldı

EPDK tarafından paylaşılan son rapora göre Mart ayında doğal gaz ithalatında yüzde 25’in üzerinde düşüş gerçekleşti. Ayrıntılar geliyor...
EPDK Mart Ayı Doğal Gaz Raporunu Paylaştı: İthalat Azaldı
HABER GİRİŞ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Mart ayına ilişkin Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu’nu paylaştı. Rapora göre Türkiye’nin doğal gaz ithalatı, Mart’ta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,6 azaldı. İthalat bu dönemde 4 milyar 557 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

Rapora göre ithalatın yaklaşık 3 milyar 70 milyon metreküpü boru hatlarıyla gerçekleştirilirken, 1 milyar 487 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla sağlandı. Boru hatlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı yaklaşık yüzde 27,7, LNG ithalatı ise yüzde 24,5 düşüş kaydetti.

Doğal gaz ithalat karşılaştırması
Kaynak: EPDK

Mart ayında doğal gaz ithalatının en fazla olduğu ülke 1 milyar 428 milyon metreküple Rusya oldu. Rusya’yı 922 milyon metreküple Azerbaycan ve 916 milyon metreküple İran takip etti.

Rusya’dan İthalat Azaldı

Raporda Rusya’dan yapılan doğal gaz ithalatının azalması dikkat çekti. Komşu ülkeden yapılan doğal gaz ithalatı yüzde 48, azalırken, Azerbaycan’dan yapılan ithalat yüzde 21,2, İran’dan yapılan ithalat yüzde 25,8 arttı.

EPDK raporuna göre Mart ayına kadar olan dönemde doğal gaz tüketimi yüzde 14,9 azalarak 5 milyar 658 milyon metreküp oldu. Organize sanayi bölgelerinin doğal gaz tüketimi yüzde 18,5 düştü ve 351,2 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

GCM Yatırım Banner
Doğal gaz ithalat karşılaştırması
Kaynak: EPDK

Doğal gaz tüketimi elektrik santrallerinde yüzde 2,84 artışla 863,6 milyon metreküpe ulaştı. Konutlardaki doğal gaz tüketimi ise bu dönemde yüzde 14,7 azaldı ve 2 milyar 746 milyon metreküpe geriledi.

Stok Miktarında Büyük Artış

EPDK’nın raporuna göre doğal gaz stok miktarında da yüzde 352,8 oranında artış yaşandı. Bu artış stokları 4 milyar 208 milyon metreküpe taşıdı. Stokun yüzde 92,8’i yer altı depolama tesislerinde, yüzde 7,2’si ise LNG terminallerinde bulunuyor.

Yer altı depolama tesislerindeki stok miktarının yaklaşık yüzde 622,6 arttığı belirtilirken, LNG terminallerindeki stok miktarında yüzde 21,7’lik düşüş kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın