Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçen yıl Ağustos’ta Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme sonrası güneş enerjisinde yatırım seferberliği başlatıldığını açıkladı.
Açıklamada, lisanssız elektrik üretimine yönelik adımlarla tüketicilerin güneş enerjisinden elektrik üreterek öz tüketimini karşıladığı belirtilirken, abonelerin tükettikleri elektriğe karşılık gelecek ek kapasiteyi de sisteme satarak gelir elde edebildikleri kaydedildi.
Düzenleme kapsamında yapılaşmanın yoğun olduğu organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin ülkenin her yerinde tesis kurabilme imkanına kavuştuğu belirtildi.
Yılmaz: Yorum Yapanlar Mahcup Oldu
Konuyla ilgili açıklamada bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, düzenlemenin yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, “Düzenlemeyi anlamadan aceleyle eleştirenler ve ‘şalterler kapanacak, yenilenebilir enerji ikinci plana düşecek’ şeklinde yorum yapanlar, mahcup oldu.” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, 10 milyar dolara yaklaşan bir yatırın bu süreçte sahaya yansıdığını belirterek, “12 ay içinde kurulu gücü 12 bin megavatı aşan 14 binin üzerinde üretim tesisi için lisanssız kapasite tahsisi gerçekleştirildi. İşletmeye giren 2 bin megavatın üzerinde güç ile lisanssız elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 13 bin 500 megavat seviyelerine ulaştı.” diye konuştu.
Bu süreçte 240 bin megavatsaatlik enerji için lisanssız üreticilere bir ödeme yapılmazken bu enerjinin son elektrik tüketicisinin hizmetine bedelsiz olarak sunulduğun belirten Yılmaz, bu rakamların katlanarak artacağını ve güneş seferberliğiyle bütün Türkiye’nin kazanacağını söyledi.
Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, güneş enerjisinin elektrik üzerindeki payının arttığına dikkat çekmişti. Özkök, 10 bin megavat güneş kurulu gücünün aşılmasının sektör için son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtmişti. (AA)