Türkiye’nin güneş enerjisi kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Verilere göre güneş enerjisi kullanımı, 10 bin megavatı aşan kapasite 78 şehre yayılan santrallerden oluşurken, 35 ilde 100 megavatlık kapasitenin üzerinde santral bulunuyor.
kolayca yatırım yapın
2014’te 40 megavat olan kurulu güç, yaklaşık 10 yılda 10 bin megavatı aştı. Büyük çoğunluğunu lisanssız santrallerin oluşturduğu güneş enerjisi kurulu gücü dağıtık yapıya sahip olurken, Türkiye’nin 78 ilinde farklı ölçekte güneş enerjisi santralleri bulunuyor.
Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök güneş enerjisinin kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özkök, 10 bin megavat güneş kurulu gücünün aşılmasının sektör için son derece önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.
Güneşin diğer yenilenebilir enerji teknolojilerine göre maliyetlerinin düşmesinin biraz daha fazla zaman alması dolayısıyla daha geç yola çıktığını ancak şu anda çok hızlı yol aldığını belirtti.
Özkök, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 19 Ocak’ta kamuoyuyla paylaşılan Ulusal Enerji Planında güneş kurulu güç hedefinin 2035 itibarıyla 52 bin 900 megavat olarak açıklandığını hatırlattı. Bugün itibarıyla bu hedefin yaklaşık yüzde 20’sine erişilmiş olduğunu belirtti.
Özkök: Finansman Başlıca Sorun
Ulusal Enerji Planı’ndaki hedeflere ulaşmak için her yıl 3 bin megavatlık kurulu güç gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Özkök, sektör de bunu yapabilecek kapasite, bilgi birikimi ve kararlılığın olduğunu söyledi. Özkök en önemli sorunun finansman olduğunu belirterek, lisanssızlardaki dağılımın yüksek olmasının yaygınlaşmada rol oynadığını ifade etti.
Konya’nın bu alanda öne çıktığını aktaran Özkök, “Işınım oranları yüksek olan güney illerimizdeki güneş yatırımlarının ve ayrıca deprem bölgesindeki iller özelinde açıklanan kapasiteler sayesinde buralardaki kurulumların daha da artacağını öngörebiliriz.” diye konuştu. (AA)