Yurt içinde yatırımcılar, enflasyona karşı paralarını koruma amacıyla TL mevduatı tercih etmeye devam etseler de, bu yatırım aracının enflasyon karşısında beklenen getiriyi sağlayamadığı görülüyor. Son dönemde enflasyondaki baz etkisiyle birlikte yaşanan düşüşün etkisiyle bu durum değişmeye başlamış gibi görünüyor.
TÜİK tarafından açıklanan rapora göre Temmuz’da enflasyon yıllık bazda yüzde 62’nin altına geriledi. Haziran’da bu artış yüzde 71,60 olarak gerçekleşmişti.
Diğer yandan TCMB’nin politika faizini erken indireceğine dair endişeler, yatırımcılar arasında endişenin artmasına neden oluyor. 2023 yılı Ağustos ayının ilk haftasında, toplam mevduat büyüklüğü 12 trilyon 593 milyar lira olarak kaydedilirken, bir yıl içinde bu rakam yüzde 33,26 artışla 16 trilyon 783 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde TL mevduatlarındaki dikkat çeken bir artış yaşandı.
Kaynaklar: Dövize Faiz Uygulanıyor
Konuya ilişkin görüş bildiren bankacılık kaynakları, döviz kurlarının enflasyon oranı kadar artmaması hatta sabit kalması durumunda dövize yıllık yüzde 50 faiz uygulandığı sonucunun çıkacağını belirtiyorlar. Yüksek faizden yararlanmak isteyen yabancı yatırımcıların kısa vadede Türkiye’ye giriş yapacağı ancak bu yatırımcıların faiz gelirini alıp kısa sürede ülkeyi terk edeceği öngörülüyor.
TCMB geçen yılın Haziran ayından itibaren politika faizini yüzde 50 seviyesine yükseltti. Bu gelişmelerle birlikte, mevduat ve kredi faizleri politika faizi etrafında seyretmeye başladı. Bankaların TL mevduat faiz oranı 2 Ağustos haftasında yüzde 55,78 olurken, dolar mevduat faizi yüzde 1,73, euro mevduat faizi ise yüzde 1,10 seviyesine geriledi.
KKM’den Çıkış Hızlanıyor
Merkez Bankası geçtiğimiz ay TL mevduatını teşvik etmek amacıyla adımlar attı. KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı politika faiz oranının yüzde 80’inden yüzde 70’ine düşürüldü. Bu değişiklikle KKM’de en düşük faiz oranı yüzde 40’tan yüzde 35’e indirildi. Bu adımlarla KKM’den TL mevduata geçişlerin hızlanması hedefleniyor.
Yıllık bazda finansal yatırım araçları değerlendirildiğinde, BIST 100 endeksi en yüksek reel getiriyi sağlayan araç olarak öne çıktı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde BIST 100, yüzde 28,18 oranında, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 12,12 oranında yatırımcısına kazandırdı.
Merkez Bankası, piyasadaki fazla likiditeyi azaltmak amacıyla bu ay yeni bir adım daha attı. Bu kapsamda, sterilizasyon araçlarına ek olarak gün içi TL depo alım ihaleleri başlatıldı. Bu adım, piyasadaki fazla TL’nin çekilmesi ve likiditenin daha sıkı bir şekilde kontrol edilmesi amacını taşıyor.