Pandemi döneminde küreselleşen yüksek enflasyon ülkelerin sıkı para politikalarıyla baskılanırken, Türkiye’de işler tersi yönde oldu. “Faiz sebep, enflasyon sonuç” teziyle düşürülen faizler Türkiye’de enflasyonun ateşini daha da artırdı. Enflasyon dünya genelinde baskılanırken, Türkiye’de ise artışa devam dedi.
Özellikle küresel gıda enflasyonu düşüşe konu olurken, Türkiye’de artış haberlerinin öznesi oldu. Küresel gıda fiyatlarının geçen yıl yüzde 10 düşmesine rağmen Türkiye’de artış yüzde 72 olarak kayıtlara geçti.
Gelinen noktada ekonomi yönetimi enflasyonda düşüşün daha net görüleceği sözlerini verse de 20 ülkenin toplam enflasyonu Türkiye enflasyonunun tek bir verisinde okundu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) en son açıkladığı enflasyon verilerinde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2023’ü yüzde 64,77 artışla noktaladı.
Bu oran ise savaş durumundaki ülkelerin ekonomilerinden bile kötü bir ekonomik tabloyu gözler önüne serdi.
2 yıla yakın zamandır Ukrayna ile çatışma halinde olan ve Batı’nın yaptırımlarına karşı ekonomik savaş veren Rusya’daki enflasyon yüzde 7,5 arttı. Rus işgali altındaki Ukrayna’da ise oran yüzde 5,1 oldu.
ENAG’ın Hesaplamaları 2 Kat Fazla
Bağımsız ekonomist ve akademisyenlerin hesaplamalarını paylaştığı Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon verisi ise TÜİK’in açıkladığı rakamın iki katı oldu.
ENAG verilerine göre 2023’ün son ayında enflasyondaki yıllık artış yüzde 64,77 değil, yüzde 127,21 oldu.
Enflasyondaki aylık artış ise çoğu ülkenin bir yılda gördüğü rakam oldu. ENAG, Aralık ayında enflasyondaki artışın Kasım’a göre yüzde 4,12 olduğunu paylaştı.