Yurt içi piyasaların merakla beklediği enflasyon verileri bugün açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı bilgilere göre Ekim ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 61,36 olarak gerçekleşti. Aylık artış ise yüzde 3,43 düzeyinde oldu. Kurumlar, enflasyon verilerine yönelik yorumlarını paylaştı.
Capital Economics’ten Liam Peach, paylaştığı yazısında Türkiye’de enflasyonun zirveye yaklaşıyor olabileceğini belirtti. Gelecek aylarda enflasyon rakamlarının yukarı yönlü hareket edebileceğini, fakat Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın agresif politikalarının olumlu sonuçlar verebileceğini aktardı. Mevcut durumun faizlerin gelecek yıl da yükselmeye devam edeceğini gösterdiğini paylaştı.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası
Enflasyon verilerine yönelik değerlendirmelerini paylaşan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), döviz kurlarındaki yükselişin, vergi ve asgari ücret artışlarının mal fiyatlarına yansımasının Ekim’de hız kestiğini ifade etti. Fakat geçmişe endeksleme eğiliminin sürdüğü kira gibi hizmetlerde maliyetlerin daha gecikmeli yansıdığı bazı mal fiyatlarında fiyat baskının yüksek kaldığı bildirildi.
Sıkılaştırıcı düzenlemelerle talep kaynaklı enflasyonist baskının hafiflemesinin önümüzdeki aylarda daha da belirgin hale gelebileceği vurgulandı. Enerji fiyatlarındaki hareketlilik ve tahminlerdeki bozulma nedeniyle aylık bazda enflasyon oranlarının geçen yılın üzerinde geleceği ve yıllık enflasyonun artmaya devam edeceği tahmin edildi.
Vakıfbank
Vakıfbank, 3 Kasım’da paylaştığı raporunda, Ekim’de enflasyonun beklentilerin altında yüzde 3,43 arttığını ve yıllık bazda 61,36’ya gerilediğini hatırlattı.
Yaz aylarından çıkılmış olunmasının etkisiyle genel olarak Ekim’de enflasyonun Eylül ayına kıyasla daha yüksek gerçekleştiği belirtildi. Ancak bu yıl hem enflasyonun yüksek gerçekleşmesi hem de enflasyonla mücadele kapsamında gıda perakendecilerinin indirime gitmesi sonucu enflasyonun aylık bazda bir önceki aya göre daha düşük gerçekleştiği aktarıldı.
Garanti BBVA
Garanti BBVA, enflasyon verilerini analiz ederek Ekim’de gıda ve TL’deki değer kaybından etkilenen mal grupları genelinde fiyat artışlarının sınırlı kalmasının manşet enflasyonunun beklenti altına kalmasını sağladığı ifade edildi.
Mal grubu enflasyonundaki zayıflamaya rağmen hizmet grubundaki artışın çekirdek enflasyonun artmasına neden olduğu, mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyon göstergelerinde önceki aya göre zayıflama olmasının olumlu olduğu vurgulandı.
Yıllık enflasyonu aşağı çeken en belirgin etkinin ulaştırma grubunda olduğu, ulaştırmanın otomobil, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşlerin katkısıyla aylık fiyatların azaldığı tek grup olarak dikkat çektiği paylaşıldı.