
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Eylül’de enflasyon aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 33,29 artışa işaret etti. Her iki okuma da beklentilerin üzerinde gelirken bu durum faiz rotasına ilişkin tahminleri değiştirdi.

kolayca yatırım yapın
ING’nin Türkiye Baş Ekonomisti Muhammet Mercan da beklenmedik enflasyon artışının, Türkiye’nin faiz indirimi yolunu zorlaştırdığını belirtti.
Enflasyonun ardından yayımladığı notta, “Merkez Bankası’nın, yılın kalan iki faiz belirleme toplantısında daha küçük indirimlere yöneleceğini düşünüyoruz” dedi.
Yılın geri kalanında öngörülemeyen bir şok yaşanmaması durumunda, yıllık enflasyon oranının 2025 yılı sonuna kadar yüzde 30’un üzerine çıkabileceğini öngören ING ekonomisti, şu ifadeleri kullandı:
“Bu nedenle, son Enflasyon Raporu ve Orta Vadeli Plan’da yüzde 16’lık 2026 hedefine olan bağlılık göz önüne alındığında, Merkez Bankası’nın kalan iki faiz belirleme toplantısında daha düşük bir indirime gitme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.”