Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Temmuz 2022 dönemi sanayi üretimi raporunu paylaştı. Arz sıkıntısı yaşamaya devam eden Avrupa’nın en büyük ekonomisinde üretimin düştüğü görüldü. Ukrayna işgalinin başladığı Şubat ayından bu yana enerji yoğun sektörlerdeki sert düşüşle birlikte son verilerde, üretimin Alman ekonomisinde uzaklaşma riski bir kez daha kendini gösterdi.
Destatis verilerine göre Temmuz ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,3 düştü. Tahminler, aylık bazda düşüşün yüzde 0,5 oranında olması yönündeydi.
Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise düşüş oranı yüzde 1,1 oldu. Destatis’in değerlendirmesinde, nispeten az olan okul tatilleri ve tatil günlerinin geçen yılın aynı ayına göre üretimde daha da büyük bir düşüşü engellediği söylendi.
Geçen ay Almanya’da sanayi üretimi yukarı yönlü revize edilmişti. Haziran verisinde sanayi üretiminde aylık bazda yüzde 0,8 artış; yıllık bazda ise yüzde 0,1 düşüş kayda geçmişti.
Tüm Ana Gruplardaki Üretimde Düşüş Yaşandı
Destatis raporuna göre enerji ve inşaat hariç imalat sanayiindeki üretimde, geçen aya göre Temmuz’da tüm ana gruplarda üretim düşüşleri yaşandı.
Tüketim malları üretiminde yüzde 2,4, sermaye malları üretiminde yüzde 0,8 ve ara malları üretiminde yüzde 0,6 azalma gerçekleşti.
Sanayi dışında, enerji üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,8, inşaat üretimi ise yüzde 1,4 daha yüksek olarak kaydedildi.
Arz Kıtlığı Üretimi Hala Engelliyor
Temmuz verisinde, enerji yoğun sanayi kollarında üretimin geçen aya kıyasla yüzde 1,9 oranında düştüğü görüldü.
Destatis açıklamasında, Şubat 2022’den bu yana enerji yoğun sektörlerde üretimin yüzde 6,9 düştüğü aktarıldı. Birincil ürünlerdeki kıtlığın ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle üretimin hala engellendiği söylendi.
Temmuz ayındaki fabrika siparişlerindeki düşüşe gerekçe gösterilen nedenler, sanayi üretimindeki düşüş eğilimi için de sıralandı.
Destatis’in yorumuna göre Rusya-Ukrayna arasındaki sıcak savaş nedeniyle tedarik zincirlerinin sekteye uğraması ve pandeminin hala etkisini göstermesi, siparişlerin işlenmesinde sorun yarattı.
Raporda, Münih merkezli araştırma kurumu Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan anket verisine atıf yapıldı.
Ankete katılan sanayi kuruluşlarının yüzde 73,3’ünün Temmuz ayında ara ürün ve hammadde tedarikindeki darboğazdan ve sorunlardan şikayetçi olduğu yinelendi.
Alman ekonomisindeki üretimin aşağı yönlü seyirde hareket ettiği dün açıklanan fabrika siparişleri verisinde de okunmuştu. Destatis raporuna göre fabrika siparişleri Temmuz’da beklentinin de altında gelerek, aylık bazda yüzde 1,1 oranında düşmüştü. Beklenti yüzde 0,5 düşüş yönündeydi. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise düşüş yüzde 13,6 olmuştu.