Endonezya Merkez Bankası dünkü açıklamasında; banka politika faizinde artırıma gittiğini ve bir hafta vadeli ters repo oranının 25 baz puan artırılarak % 5.50’den % 5.75 seviyesine yükseltildiğini duyurmuştu. Söz konusu açıklamada, küresel belirsizliğin devam ettiği ve büyümenin düzensiz olduğu vurgulanmıştı.
kolayca yatırım yapın
Endonezya’nın tıpkı diğer gelişen merkez bankaları gibi bu hamleyi, FED’in faiz artırımı ve küresel merkez bankalarının sıkılaşma politikalarının bir sonucu olarak yapmasına dikkat çekilmişti. Keza ndonezya Merkez Bankası dün faiz oranlarını beklendiği gibi 25 baz puan yükseltirken, Filipin Merkez Bankası da 50 baz puanlık artış ile faizleri % 4.5’e yükseltmişti.
Öte yandan, Eylül ayı toplantısının beklenen etkilerinin görülmediği de belirtilmiş, gelişen ülke para birimlerinin FED toplantısı ile dolar karşısında değerlendiği kaydedilmişti.Bu noktada konuyla ilgili açıklama yapan Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo’nun verdiği demeçte; “faiz artırımının nedeni ekonomimizin, özellikle de rupinin istikrarını güçlendirmek” dediği kaydedildi. Analistler ise önümüzdeki aylarda Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’nın gelirinin artması ve küresel ticaret gerilimlerindeki artış neticesinde para biriminin baskı altında kalacağını bildirdi.
Kısacası, Endonezya Merkez Bankası’nın rupinin daha fazla satışını frenlemek için yeni bir girişimde bulunmasının düşüşü engelleyemeyeceği öne sürüldü.Perşembe günü faiz oranlarını 25 baz puan yükselterek % 5.75’ çıkartan Endonezya Merkez Bankası’nın son hamlesiyle ülkenin toplam faiz artırımları bu yıl % 1.5 olmuştu. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisinin merkez bankasının bu tavrı, uzmanlar tarafından “FED’in para politikası ile ilgili olarak belirlediği sert tutum” olarak tanımlanan sözcükle nitelendirilmişti.
Diğer taraftan, Endonezya rupisinin Cuma günü dolar karşısında bir miktar güçlenerek önceki güne kıyasla 14.890 seviyesine çıktığı aktarıldı.Yıl başından bu yana dolar karşısında % 8’den fazla değer kaybeden Endonezya rupisinin, yatırımcıların savunmasız gelişen piyasalardan kaçmasının en kötü sonuçları arasında yer aldığı da söylendi. Ayrıca Endonezya Merkez Bankası Başkanı Perry Warjiyo’nun CNBC’ye verdiği demeçte; “dün aktardığımız gibi hareketimiz temel olarak dış direncimizi güçlendirmek ve ekonomimizi özellikle de rupimizin istikrarını güçlendirmek” dedi. Warjiyo ayrıca rupiyi savunmanın, ülkenin cari açığını frenlemek için kritik olduğunu dile getirdi.
Keza Endonezya rupisinde biraz daha düşüşün, ülkenin mevcut açığını finanse etmesini çok daha pahalı hale getireceği hatırlatıldı.Faiz artırımlarına ek olarak Endonezya Merkez Bankası’nın rupi alımları için döviz rezervlerine hafifçe baskı uyguladığı kaydedildi. Döviz rezervlerinin Ağustos ayında, 2017 Ocak’ından sonra en düşük seviyesine ulaşarak 117.9 milyar dolar olduğu aktarıldı. Fakat Warjiyo, para birimini tekrar savunmak için ihtiyaç duyulduğu takdirde rezervlerin yeterli kalacağını söyledi.
Bazı analistler ise Endonezya rupisi üzerindeki aşağı yönlü baskının bitmediğini ve merkez bankasının önümüzdeki aylarda faiz oranlarını yeniden yükseltmek zorunda kalacağını iddia etti.
Capital Economics’de kıdemli uzman Gareth Leather da dünkü notunda; “ABD Hazinesi’nin getirilerinin artması ve ABD – Çin ticaret savaşının yoğunlaşmasının, rupiyi baskı altında tutacağını düşünüyoruz. Yıl sonuna kadar iki faiz artırımı daha bekliyoruz” dedi. Nitekim daha yüksek Hazine getirilerinin ABD’yi Endonezya’ya kıyasla daha cazip bir yatırım hedefi haline getireceği, Çin – ABD ticaret savaşı neticesinde küresel ticaretin yavaşlaması durumunda da Güneydoğu Asya ülkesinin ihracatının zarar göreceği vurgulandı.