Nisan-Haziran döneminde Asya krizinden bu yana ilk daralmasını kaydeden Endonezya ekonomisi için ING’den gelen üçüncü çeyrek tahmini bir kez daha negatif bölgeye işaret etmişti.
kolayca yatırım yapın
Beklenen oldu ve Endonezya bugün üçüncü çeyrek GSYİH verisinin düşüşte kaldığını açıkladı. Statistics Indonesia (BPS) bugünkü duyurusunda ekonominin üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,49 oranında küçüldüğünü bildirdi.
Rakam yüzde 3 yönündeki ortalama piyasa tahminlerinden kötü gelirken önceki çeyrekteki yüzde 5,32’lik küçülmeyi takip etti. Aynı zamanda bu, COVID-19 nedeniyle ülkenin 1998 Asya mali krizinden bu yana kaydettiği ilk ekonomik resesyon oldu.
Hanehalkı tüketimi yüzde 4,04 düşerken sabit yatırım yüzde 6,48 düştü ve dış talep hem ihracat hem de ithalattaki düşüşle GSYİH’ye olumsuz katkıda bulundu.Bu arada, hükümet harcamaları ikinci çeyrekteki yüzde eksi 6,9’dan yüzde 9,76 arttı. Üretim tarafında, madencilik yüzde eksi 4,28, imalat yüzde eksi 4,31, inşaat yüzde eksi 4,52, toptan ticaret yüzde eksi 5,03, taşımacılık ve depo yüzde eksi 16,7, konaklama, yiyecek ve içecekler yüzde eksi 11,86 düştü.
Bunlara karşılık iletişim çıktısı ise yüzde 10,61 büyüdü. Öte yandan 22 yılın ilk resesyonunu kaydeden Endonezya ekonomisi, yıllık bazdaki daralmaya rağmen üçüncü çeyrekte önceki üç aya göre tüm sektörlerde iyileşme gösterdi.
Önceki çeyreğe göre ve mevsimsellikten arındırılmamış olarak GSYİH, Haziran-Eylül döneminde yüzde 5,05 oranında arttı.Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi yüzde 5,05’lik artışı ikinci çeyrekteki yüzde 4,19’luk daralmanın ardından kaydederken bu 2019’un 3. çeyreğinden bu yana ilk üç aylık büyümeydi ve ekonomi COVID-19 krizinin tetiklediği serpintiden kurtulurken kaydedilen en güçlü büyüme oldu. Hem özel tüketim hem de sabit yatırım keskin bir şekilde toparlanırken hükümet harcamaları daha da arttı.
Buna ek olarak, ihracatta güçlü bir artış görülürken ithalat çok daha az düştü. Üretim tarafında madencilik, imalat, kamu hizmetleri, inşaat, toptan ticaret, perakende, ulaşım ve depo, finans ve sigorta hizmetleri, tarım ve iletişimin hepsinde artış bildirildi.
Öte yandan Başkent Cakarta, sağlık sistemini zorlayan artan vakalar nedeniyle Eylül ortasından başlayarak dört hafta boyunca ikinci bir yarı kilitlemeye girdi.
ANZ, GSYİH verileri üzerine notunda şu ifadeleri kullandı: “Sonuç olarak, Endonezya’nın ekonomisi en zayıf noktasını geride bıraktı, ancak ülke içindeki salgın henüz kontrol altında olmadığından, ekonomik faaliyet muhtemelen baskı altında kalacak.”