Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Endonezya borsasında MSCI paniği: Hisseler 6 yılın dibinde

MSCI'nin Endonezya'yı gelişmekte olan piyasalar endeksinden çıkarma ihtimalini gündeme getirmesi, ülkede sert satışlara yol açtı.
Endonezya borsasında MSCI paniği: Hisseler 6 yılın dibinde
HABER GİRİŞ

Endonezya borsası, endeks sağlayıcısı MSCI’nin ülkenin piyasa statüsünü düşürme uyarısının ardından pazartesi günü altı yılın en düşük seviyesine geriledi.

Jakarta Bileşik Endeksi, cuma günü yüzde 11,6 düştükten sonra pazartesi günü de yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti. Borsadaki satışları yavaşlatmak amacıyla günlük düşüş sınırı yüzde 7’ye indirildi.

MSCI, piyasa manipülasyonu iddiaları ve şirket ortaklık yapılarındaki şeffaflık eksikliği nedeniyle Endonezya’yı gelişmekte olan piyasalar kategorisinden çıkararak “bağımsız piyasa” statüsüne geçirmeyi değerlendiriyor. Böyle bir karar, ülkenin uluslararası yatırımcılar açısından cazibesini azaltarak sermaye çıkışlarını hızlandırabilir.

Satış baskısı döviz ve tahvil piyasalarına da yayıldı. Rupiah dolar karşısında 18.040 seviyesine gerilerken, Endonezya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 7,4’e yükseldi. Goldman Sachs, MSCI endekslerinden tamamen çıkarılma durumunda pasif fonlardan 5,6 milyar dolarlık sermaye çıkışı yaşanabileceğini tahmin etti.

BIST’te de sert satışlar görüldü

MSCI, Türkiye hisse senetlerine yönelik bazı endeks değişikliklerini 15 Ekim’de ikinci bir duyuruya kadar dondururken, piyasa sınıflandırmasının düşürülmesi ihtimaline de dikkat çekti. Kurum, küçük ölçekli şirketlerde koordineli işlemler yapılabileceğine ilişkin endişeler ve fiili dolaşım hesaplamalarının güvenilirliği konusunda daha fazla ilerleme görmek istediğini belirtti.

Türkiye’nin gelişen piyasalar statüsü şimdilik korunurken, Haziran 2027’ye kadar yeterli iyileşme sağlanmaması halinde ülkenin sınır piyasa veya bağımsız piyasa statüsüne geçirilmesi için değerlendirme başlatılacak. Olası bir statü değişikliği, Türkiye hisselerini izleyen uluslararası fonlardan sermaye çıkışlarını tetikleyebilir.

BIST 100 endeksi cuma günü sert satışlarla 12 bin puanın altına gerilerken, yeni haftaya da düşüşle başladı. BIST 100 endeksi TSİ 11.00 sularında yüzde 0,86 düşüşle 11 bin 620 puandan işlem görüyor. Haftalık yüzde 5’ten fazla kayba işaret ediyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/3Ç Kar/Zarar 30.12%-69.88%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın