Bağımsız ekonomist ve akademisyenleri bünyesinde bulunduran Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 2022 yılına dair Türkiye ekonomisi analizini yayımladı. ENAG’ın analizine göre yüksek enflasyon ortamında kapanan yılın bilançosu halk için ağır oldu.
Türkiye ekonomisi için görünümün ürkütücü olduğu söylenen analizde, ekonomi yönetimince alınan kararların karamsar bir tablo yarattığına dikkat çekildi. Yapılan açıklama şöyle:
“Para ve maliye politikasındaki yanlış uygulamalar ile cılız büyüme ve kurumsal zayıflama ekonomideki kaynak dağılımını, daha geniş bir yaklaşımla etkinliğini azaltmış ve günümüzdeki dağınık görünüm ortaya çıkmıştır.”
Türkiye Potansiyelince Büyümedi
Raporda, 2022’nin en büyük sorununun fahiş fiyatlar olduğunun altı çizildi. Enflasyonun yükseliş hızının hane gelirini ve alım gücünü ciddi oranda düşürdüğü çıkarımı yapıldı.
Enflasyonla mücadele etmek yerine, Türk lirasının değerini düşürüp, ihracat temelli büyüme hedefiyle gözünü karartan ekonomi yönetiminin, günün sonunda büyüme hedefine de ulaşamadığına dikkat çekildi.
Türkiye ekonomisinin 2018 yılından itibaren cılız bir büyümeyle ilerlediği ve performansını gösteremediği belirtildi.
Yıl sonu itibarıyla baz etkisinin gölgelediği ekonomik veriler bir kenara bırakıldığında, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin altında büyüdüğü söylendi.
Raporda, “Günümüze kadar yapıldığı belirtilen onca yatırım ve harcamaların esasında etkin olmayan bir yöntemle gerçekleştirildiğinin göstergesi olan cılız büyüme sürecine bir plansızlık olduğunu ortaya çıkarmaktadır” şeklinde ifadeye yer verildi.
Borsada Balon Oluştu
Özellikle döviz kurundaki basıyı korumak için yatırım araçlarına ilişkin yapılan yönlendirmelere de yer verildi.
Yüksek enflasyon ortamında parasının değerini korumak isteyen vatandaşların ve tasarruf sahiplerinin borsaya yönlendirildiği belirtildi.
Ancak bu kez de borsada bir balon oluştuğu ve gelir eşitsizliğinin arttığı çıkarımı yapıldı.