El Salvador geçtiğimiz yılın sonlarında, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden düzenlemeyi onaylamış ve bunu yapan ilk ülke olmuştu. Bu hamle kripto topluluğu tarafından memnuniyetle karşılanırken, pek çok farklı çevre tarafından da eleştiri görmüştü.
Ülkenin maliye bakanı, El Salvador’un Bitcoin yasal para olarak benimsemesinin, hükümetin satın alımlarında maruz kaldığı yüzde 50’nin üzerindeki kayıplara rağmen sürdüğünü söyledi.
El Salvador Maliye Bakanı Alejandro Zelaya, Bitcoin’in benimsenmesinin ülkedeki bankasız nüfus için faydalı olduğunu, ayrıca turizm ve yatırımları çektiğini söyledi.
Bitcoin düzenlemelerinin zemin kazandığını ve önümüzdeki yıllarda bu sürecin devam edeceğini sözlerine ekledi. Geçen yılın Eylül ayından bu ayın başına kadar El Salvador toplam 103,9 milyon dolar karşılığında 2,301 BTC satın aldı.
Temmuz başı itibariyle portföyü, yüzde 55’in üzerinde bir zararla 46,6 milyon dolar seviyesindeydi. Kripto piyasalarındaki son artışla birlikte, portföy yaklaşık 55.3 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.
El Salvador, kripto para benimsemesi nedeniyle ana akım finans kurumlarından eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Ocak ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) , ülkeyi Bitcoin’i yasak olarak kabul etmekten vazgeçmeye çağırmıştı.
Zelaya, “Yeni teknolojiler, insanların önceki yıllarda web siteleri ve dijital iş gibi şeylerden nasıl korktuklarını gösterdi, ancak zaman içinde gerçekliğin kendini dayattığı görüldü” diye konuştu.
El Salvador, bu yılın başlarında 1 milyar dolarlık bir Bitcoin tahvili çıkarmayı planlamıştı. Bu plan olumsuz piyasa koşulları nedeniyle Mart ayında ertelendi. Zelaya, koşullar düzeldiğinde hükümetin bunu tekrar gözden geçireceğini söyledi.