Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

El-Erian: Küresel tahvil satışında sona gelinmedi

Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian, küresel tahvil satışının henüz sona ermediğini belirterek tahvil getirileri üzerindeki yukarı yönlü baskının sürebileceği uyarısında bulundu.
El-Erian: Küresel tahvil satışında sona gelinmedi
HABER GİRİŞ

Ünlü ekonomist ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian, küresel tahvil piyasalarında yaşanan sert satış dalgasının henüz sona ermediğini söyledi. CNBC’ye konuşan El-Erian, özellikle hükümetlerin artan borçlanma ihtiyacı nedeniyle tahvil getirileri üzerindeki yukarı yönlü baskının devam edebileceğini belirtti.

Bu hafta birçok gelişmiş ülkede tahvil getirileri son yılların en yüksek seviyelerine çıkarken, piyasalarda enflasyon ve faiz artışı endişeleri öne çıktı. El-Erian’a göre ise temel sorun yalnızca enflasyon veya merkez bankalarına duyulan güven değil; piyasaya sunulan tahvil miktarı ile bunları düzenli şekilde satın alan yatırımcılar arasındaki dengesizlik.

El-Erian, Çin’in jeopolitik nedenlerle ABD Hazine tahvillerine ilgisinin azaldığını, Japonya ve Körfez ülkelerinin ise kendi iç sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Norveç Varlık Fonu’nun ABD tahvillerindeki pozisyonunu yeniden değerlendirmesinin de piyasa açısından önemli bir sinyal olduğunu belirtti.

Üç ülkeye dikkat çekti

El-Erian, G7 ülkeleri arasında İngiltere, Japonya ve Fransa’nın kamu borcu kaynaklı risklere karşı özellikle kırılgan olduğunu ifade etti. İngiltere’yi “yüksek betalı” bir ülke olarak nitelendiren ekonomist, ABD faizlerindeki küçük hareketlerin İngiltere tahvil getirilerinde daha sert değişimlere yol açabildiğine dikkat çekti. Avrupa’da ise tahvil piyasasının odağının geçmişteki İtalya’dan Fransa’ya kaydığını söyledi.

El-Erian, ABD Hazinesi’nin tahvil piyasasına yönelik son müdahalelerini de eleştirdi. Uzun vadeli tahvil alımlarının artırılması ve yönetimin faiz indirimleri yönündeki baskısını “fazla ileri gitmek” olarak değerlendiren ekonomist, hükümetin piyasa sonuçlarını kalıcı biçimde dayatamayacağını söyledi.

El-Erian ayrıca Fed Başkanı Kevin Warsh’ın Jackson Hole konuşmasında üç önemli noktayı doğru yaptığını belirtti.

Warsh’ın para politikası yaklaşımını netleştirmesini, ileriye dönük yönlendirmeye ilişkin risklere dikkat çekmesini ve yapay zekânın ekonominin arz tarafında önemli bir üretim faktörü olabileceğini vurgulamasını olumlu buldu.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın