Yurt içinde bugün döviz piyasasında oldukça hareketli saatler yaşanıyor. Döviz kurları seçim sonrasında yükselişini hızlandırırken Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in gelmesi, ortodoks politikalara geçiş mesajı ve piyasalara müdahale edilmeyeceği beklentisi Türk lirasında düşüşü hızlandırdı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yaklaşık bir buçuk yıldır aldığı tedbirler ve rezerv kullanımı ile doların hızlı yükselişini engellemeyi başardı. Fakat seçim öncesinde başlayan yükseliş kurların artık kontrol edilemez hale geldiğinin sinyalini verdi.
Ekonomi yönetimine yeni atanan isim olan Şimşek’in makro değişkenlik mesajları ile birlikte hafta başından bu yana döviz kurları yükseliyor. Dolar bugün 23,22, Euro 25,0, Sterlin ise 29,08 liraya yükselerek rekor tazeledi.
Peki, ekonomistler Dolar/TL’deki yükseliş için ne diyor? Beklentiler ne yönde?
Dinamik Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan
Dinamik Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan, Türkiye’nin makro değişkenleri çerçevesinde TL’nin yapması gereken bir normal hareket olduğunu söyledi.
Bu sebeple ortodoks politikalar ile ciddi oranda faiz artışlarının olasılıklar içinde yer almasına rağmen TL’nin kısa dönem içerisinde bir salınım geçirmesini beklediklerini dile getirdi.
Bu sabah yaşanan hareketin beklentilerin bir izdüşümü mü yoksa bireysel işlemlerin düşük likidite saatlerindeki etkisi mi olduğunun piyasalardaki duruma bağlı olarak anlaşılacağını ifade eden Erkan, “Beklentimiz TL’nin değerlenmesi yönünde değil, aksine değer kaybı gerçekleşmesi yönünde.” dedi.
Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Kadirhan Öztürk
“Beklenilen son geliyor.” ifadesini kullanan Tacirler Yatırım Araştırma Yönetmeni Kadirhan Öztürk, Dolar/TL kurundaki yükselişi çok olumlu karşıladığını söyledi. Dış ticaret açığının sürdürülemez seviyelerde olduğunun ve turizm sezonu öncesi değerli TL’nin Türkiye tercihini azalttığının altını çizdi.
Kurdaki hareketlilik konusunda ihracatçıların da bir nefes alacağını, bunun asıl yansımasının yılın üçüncü çeyreğinde olacağını söyledi.
Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci
Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, yurt içinde gündemin Mehmet Şimşek tarafından yeniden dolar kuruna çevrildiğini belirterek kur ve borsa beklentilerini paylaştı.
Kurda seçim sonrası günlük yüzde 0,50 – 1,00 bandında olan yukarı yönlü hareketin bugün Asya seansında yüzde 3, ardından da yüzde 7 seviyesine ulaştığını belirtti.
Kamu bankalarının kura müdahaleyi gevşetmesi sonrasında yukarı yönlü atak olduğunu ifade eden Çitilci, şu anda Merkez Bankası başkanının kimin olacağının ve 22 Haziran toplantısında faiz artışı yapılıp yapılmayacağının izlendiğini aktardı.
Borsa için de değerlendirme yapan uzman, ”İhracat odaklı sektörler, otomotiv, kimya sektörü ve perakende sektörleri öne çıkmaktadır. Aslında KKM öncesinde yaşanan sert kur hareketlerinin borsaya yansımasının bir dejavusu olarak devreye girmektedir. Endeks için 5700 seviyesinden oluşacak çift tepe formasyonu takip edilecektir.” dedi.
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır
Doların sene başından bu yana yüzde 23’ten fazla yükseldiğini ifade eden GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, bunun yüzde 11’lik kısmının Haziran ayının ilk 5 işlem gününde olduğunu söyledi.
Yeni dönemde kurun hangi seviyelere geleceği konusunda rakamların dile getirildiğini, yabancıların dövizini bozmaya ikna olabileceği ve ihracatçının rahatlıkla iş yapabildiği bir kur seviyesinin referans alınabileceğini ifade etti.
Bu bakımdan hem yıl sonu enflasyon beklentisi ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki performans farklılıkları hem de vadeli fiyatlama davranışlarında izlenen değişimin 25 seviyelerini işaret ettiğini söyledi.
CDS’in seçim öncesi seviyelere düştüğünü belirten Ayyıldır, “CDS tarafındaki düşüş sevindirici, ancak riskler düşerken TL’deki kaybın bu denli artıyor olması da sorgulatıcı. Bu da ister istemez şu soruyu beraberinde getiriyor: Kur yükselişi ya da CDS düşüşü sınırlanabilir mi?” dedi.