Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Eczacılardan İlaçtaki Kur Değeri Artışına Kalıcı Çözüm Talebi

TEİS Genel Başkanı Saydan, ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan euro kurundaki artışın piyasada bulunamayan ilaç sorununu çözmeyeceğine dikkat çekti. İşte detaylar;
Eczacılardan İlaçtaki Kur Değeri Artışına Kalıcı Çözüm Talebi
HABER GİRİŞ

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılacak euro kur değeri güncellenmişti. TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan ise konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kurunun 14,0387 lira olarak güncellenmesini yorumlayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Saydan, euro kurunda yapılan artışın yeterli olmadığına işaret etti.

Artışın güncel kurun çok altında olduğunu vurgulayan Saydan, bu sebeple piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceği yönünde tahminde bulundu.

Piyasada Bulunamayan İlaç Sorunu Devam Edecek

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kurunun 10,76 liradan 14,03 liraya yükseldiğini söyleyen Saydan, şu şekilde konuştu;

“İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru yüzde 30,5’lik artışla 10,76’dan 14,03 TL’ye yükseldi. Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz.”

GCM Yatırım Banner

Güncel kura göre euronun bugün itibarıyla 30,02 lira seviyesinde olduğunu anımsatan Saydan, ithal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edeceğini savundu.

İlaç euro kurunun normal kura bir türlü yetişemediğine dikkat çeken Saydan, söz konusu durumunsa ilacı bulunabilir olmaktan çıkardığını vurguladı.

Bulunamayan İlaç, En Pahalı İlaçtır

Eczacılar için ilacın bulunabilir ve ulaşılabilir olmasının kritik olduğunu paylaşarak, “Zira bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkân sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz.” dedi.

İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını talep eden Saydan, ilaç sorununun devam ettiğini ve gerçek euro/ilaç kuru arasındaki uçurumun büyüdüğünü bildirdi.

İlaç Sektöründeki Sorunlar Gözle Görülür Hale Geldi

Son 3 sene içerisinde ilaç sektöründeki sorunların gözle görülür hale geldiğini kaydederek, bu durumun kökeninin euro kurunun ilaç sektöründe gerçek kurdan farklı bir şekilde belirlenmesi olduğunu ekledi.

Söz konusu uygulamanın ilk başladığı dönemde ilaç için belirlenen euro kurunun reel Euro kuru ile aynı seyirde ilerlediğini ancak bugün itibarıyla ilaç euro kurunun 14,03 lira olarak belirlendiğini söyledi. Bugün reel euro kurununsa 30 lira seviyelerine çıktığının altını çizdi.

14 yılda euro/lira değerinin ortalama yüzde 1215 oranında artığını bildiren Saydan, 14 yıllık sistemin günümüz ekonomik koşullarında çözümsüz hale geldiğini ve vatandaşın ilaca ulaşımı engellediğini dile getirdi.

Yeni çözüm yolu bulunması gerektiğini söyleyerek, “Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak bu gelişmeler ve yaşanan sıkıntılar karşısında endişeliyiz ve şaşkınız. Sağlık otoritemizin anlık çözümlere yönelmesi yerine kalıcı çözümler bulması gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlaç yokluğu probleminin bahanelerle ve sonuçsuz girişimlerle çözülemeyeceğine dikkat çeken Saydan, şöyle konuştu;

“Gerçekçi yaklaşımlarla, ilaç Euro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilerek sorunun acilen çözülmesi ve vatandaşın ihtiyacı olan ilaçların eczanelerimize gelmesi sağlanmalı.”

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.