The Economist dergisi her yıl gelecek yıla dair tahminlerini ve beklentilerini yayımlıyor. 2024 yılında küresel ekonomiye yön verecek 10 trend ve sektörel beklentiler de yayımlandı.
kolayca yatırım yapın
Derginin kapağı ise her zaman olduğu gibi önemli mesajlar sunuyor. “The World Ahead 2024” özel sayısının kapağında yapay zeka, Rusya-Ukrayna liderleri, elektrikli araçlar, şarj istasyonları, yenilenebilir enerji ve savunma sanayi gibi konular dikkat çekiyor.
Tom Standage tarafından kaleme alınan yazıda yapay zekanın akıllara durgunluk veren bir hızla geliştiği, Orta Doğu’daki durumdan elektrikli araçların benimsenmesine ve obezitenin tedavisine kadar her şeyin bir veya iki yıl öncesine göre çok farklı göründüğü söylendi.
2024 yılında izlenecek 10 tema ise şu şekilde sıralandı:
1- Seçimler Ne Adil Ne de Özgür Olacak
2024 yılında 70’ten fazla ülkede seçim yapılacağı ve 4,2 milyar insanın oy kullanacağı belirtildi. Her zamankinden daha fazla oylama olsa da çoğu seçimin özgür ve adil olmayacağı ifade edildi.
2- Amerika’nın Küresel Tercihi
Amerika halkının Donald Trump’ın tekrar aday olması üzerine karar vereceği, bunun sonucunun küresel olacağı ve iklim politikasından Ukrayna’ya verilen askeri desteğe kadar her şeyi etkileyeceğine dikkat çekildi.
3- Avrupa Ukrayna için Hızlanmalı
Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın Rusya’ya karşı daha uzun mücadele etmesi için gereken askeri ve ekonomik desteği sağlaması gerektiği, AB’ye üyeliği için de süreci hızlandırması gerektiği belirtildi. Trump’ın yeniden iktidara gelmesi durumunda, Ukrayna’ya desteğini çekeceği, bu nedenle de bu adımın koruma anlamında doğru bir hamle olacağı aktarıldı.
4- Orta Doğu’daki Çalkantılar
Economist Dergisi’ne göre Orta Doğu’daki savaşta bir barış mı sağlanacak yoksa daha geniş bir bölgeye mi yayılacak bu takip edilecek. Bu durum için “Aşırı gerilmiş süper güç Amerika için bu aynı zamanda daha karmaşık ve tehditkar bir dünyaya uyum sağlayıp sağlayamayacağının da bir sınavıdır.” ifadesine yer verildi.
5- Çok Kutuplu Bozukluk
Amerika’nın Asya’ya dönme ve yükselen Çin ile rekabetine daha fazla odaklanma planının savaşlar nedeniyle şimdilik raydan çıktığı, dünyanın soğuk savaşlar nedeniyle yeniden kızıştığı, Amerika’nın tek kutuplu dönemi artık sona erdiği için dünyanın artık daha fazla çatışmaya hazırlandığı belirtildi.
6- İkinci Bir Soğuk Savaş
Çin’de büyüme yavaşladıkça, Tayland’a yönelik gerilimler yükseldikçe ve Amerika’nın Çin’in ileri teknolojilere erişimini sınırlamaya devam ettikçe yeni soğuk savaş olasılığının arttığı açıklandı. Her iki tarafın da yeşil kaynaklara olan ilgisinin artacağına dikkat çekildi.
7- Yeni Enerji Coğrafyası
Temiz enerjiye geçişin, yeni yeşil süper güçlerin ortaya çıkması ve enerji kaynakları haritasının yeniden çizilmesi anlamına geldiği söylendi. Lityum, bakır ve nikel çok daha fazla önem taşırken, petrol ve gaz ile bunların arzına hakim olan bölgeler daha az önem taşıdığı belirtildi.
8- Ekonomik Belirsizlik
Batılı ülkelerin 2023 yılında beklenenden daha iyi performans gösterdiği ancak faiz oranlarının daha uzun yüksek kalması nedeniyle ülkeler resesyondan kaçınsa bile sürecin hem şirketler hem de tüketiciler için sıkıntılı olacağı kaydedildi.
9- Yapay Zeka Gerçeğe Dönüşüyor
Yapay zekanın hızla ilerlediği ancak istihdam üzerindeki etkisi ve seçimlere müdahale potansiyeli konusunda çok sayıda endişe olduğu belirtildi.
10- Dünyayı Birleştirmek mi?
Birçok konudaki farklılıkların belki de bir tarafa bırakılacağını düşünen editör, “Ancak küresel birlik umut edenlerin şaşkına dönmesi de aynı derecede muhtemel.” diyerek dünyanın birleşme ihtimaline dair bir umudu olmadığına dikkat çekti.