Avrupa Merkez Bankası geçen yıldan bu yana yükselen enflasyonu dizginlemek amacıyla faiz politikasını daha şahin bir zemine oturttu. ECB Başkanı Christine Lagarde, yaklaşan faiz kararlarına atıfta bulunurken defalarca rotada kalmak ifadesini kullandı. Bazı piyasa gözlemcileri bankanın şahin duruşunu daha uzun süre koruyacağından şüphe ediyor.
Son veriler, enflasyonda art arda iki ay düşüş olduğunu gösterdi, ancak bu hala ECB’nin yüzde 2 hedefi için uzun bir yol var. Bu nedenle ECB’nin sıkı faiz politikasını sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aralık ayında enflasyonda tek hane görülmüştü.
Sıkılaştırma Döngüsü Ne Kadar Sürecek?
ECB gözlemcileri ise bunun ne kadar süreyle devam edeceğini sorguluyor. UniCredit’in sabit gelir stratejisti Francesco Maria Di Bella, “Mart ayından sonra ECB’nin hamlelerinde belirsizlik daha yüksek, birkaç şahin üye ikinci çeyrekte daha fazla artışa işaret ediyor”. değerlendirmesinde bulundu.
Faiz artırımlarının boyutu enflasyon görünümüne bağlı olacağını ve daha düşük fiyat baskısının muhtemelen Avrupa Merkez Bankası’nın Mayıs ve Haziran’da 50 yerine 25 baz puan zam yapmasına izin vereceğini öne sürdü.
ECB İcra Kurulu Üyesi Fabio Panetta, bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, merkez bankasının Mart toplantısından sonra herhangi bir faiz oranı hamlesi için önceden taahhütte bulunmaması gerektiğini söyledi.
Piyasalar, biri önümüzdeki hafta, diğeri Mart ayında yapılacak olan iki politika toplantısı için 50 baz puanlık zam fiyatladı. TS Lombard’ın direktörü Davide Oneglia, Panetta’nın konuşmasını değerlendirdi ve ECB’nin gelecek birkaç toplantıda en az 50 baz puanlık faiz artırımının olacağını tahmin etti.
1991′den beri bölgenin merkez bankası olarak hareket eden ECB, uzun yıllar can çekişen enflasyonun ardından tarihsel olarak daha güvercin yanlısı oldu. Ancak diğer darboğazların yanı sıra enerji krizi, katı tedarik zinciri sorunları, blok genelinde fiyatların yükselmesine neden oldu ve merkez bankasının yeni bir tavır takınmasına yol açtı.
ECB, FED’den Etkilenebilir
Oneglia, ECB’nin Mart’tan sonra gerçekte ne kadar ileri gidebileceğini göreceklerini belirterek, oranların yüzde 3,75’e kadar çıkabileceğini vurguladı. Diğer andan ABD’nin tahmin edilenden daha ciddi bir resesyona girmesi ve FED’in yavaşlaması halinde, ECB’nin de frene basabileceğini sözlerine ekledi.
Euro Bölgesi’ndeki ekonomik veriler olumlu görüntü çiziyor. Bu hafta açıklanan Euro Bölgesi PMI verileri pozitif büyüme gösterdi.
Bu, ECB’nin şahin tonunu sona erdirmek veya hatta geri döndürmek zorunda kalma ihtimalini azaltıyor. Analistler ise merkez bankasının yürüyüşe daha uzun süre devam etmesi gerekeceğini düşünmüyor.
Capital Economics’ten Andrew Kenningham, Şubat ve Mart’ta 50 baz puanlık, ardından Mayıs ve Haziran’da 25 baz puanlık artış beklediğini söyledi. Bundan sonra da 2024′ün ikinci yarısına kadar politika faizinde değişiklik beklemediğini belirtti.
ECB’nin önümüzdeki hafta ne açıklayacağını tahmin eden Kenningham, “Dil şahin olacak ve oran artırımlarının miktarları ve tarihleri konusunda net olmadan daha ileri gitme ve rotada kalma gereğini vurgulayacak.” diye konuştu.