Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos bugün parasal, makro ihtiyati ve maliye politikası arasındaki etkileşime ilişkin görüşlerini belirtti. Akademik araştırmaların kriz döneminde enflasyonla mücadele için para ve maliye politikasının gerekliliğine işaret ettiğini bildirdi.
Durgunluk dönemlerinde devlet harcamalarının otomatik olarak artacağını paylaşan Guindos, artışla birlikte vergi gelirlerinin otomatik olarak düşeceğine dikkat çekti.
Ayrıca araştırmaların maliye politikasının özellikle faiz oranlarının alt sınırına yakın etkili olduğunu gösterdiğini vurguladı. Yapısal maliye politikası doğal reel faiz oranını yükseltmeye yardımcı olabilir.
Makro ihtiyati politikanın finansal istikrara yönelik riskleri ele aldığını belirten Guindos, ECB’nin strateji incelemesine göre finansal istikrarın fiyat istikrarı için gerekli olduğunu söyledi.
Para politikasının sıkılaştırıldığı zaman ters argümanların geçerli olacağı ifade edilerek, bu sebeple para politikasında finansal istikrarı dikkate alan yeni bir analitik çerçevenin uygulanacağı kaydedildi.
Guindos odak noktalarının üç yönlü olduğunu açıklayarak şöyle bildirdi:
- Parçalanma riski gibi aktarım mekanizmasındaki bozulmaları tespit etmek
- Olası bir finansal dengesizlik birikimini izlemek
- Makro ihtiyati politikanın finansal dengesizlikleri ne kadar ele aldığını belirlemek
Maliye ve makro ihtiyati politikalar ile para politikası arasındaki tamamlayıcılıklar konusunda görüşlerini aktardı. Mali ve makro ihtiyati politikanın sırasıyla ekonomik istikrar ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için ilk savunma hattı olduğunu ekledi.
Önlem ve düzenlemeleri bütün olarak alan makro ihtiyati politika, para politikasının potansiyel yan etkilerini ve sınırlama kapasitesini göz önüne alındığında daha anlamlı hale geldiğine dikkat çekildi.
Politika Sıkılaştırması Kredi Koşullarında Sıkılaşmaya Yol Açmalı
Politika etkileşiminin pandemiyi yönlendirmek için kritik bir unsur olduğunu söyleyen Guindos, mevcut enflasyon şoku ve finansal sistem dengesizlikleri ile mücadeledeki önemini ekledi.
Mevcut zorlu makro-finansal ortamı işaret eden Guindos, makro ihtiyati tamponların bankacılık sektöründe dayanıklılığı korunmada ve güçlendirmede katkı sağladığına değindi.
Bundan kaynaklı ECB ile yakın iş birliği içindeki yetkililerin şu anda ek makro ihtiyati tedbirleri uygulanmasında haklı olduklarının altı çizdi.
Makro ihtiyati politika tepkisinin, ekonomik büyümeye yönelik mevcut kısa vadeli ters yönlü rüzgarları dikkate alması gerektiğine dikkat çekti. Politika sıkılaştırmasının kredi koşullarında istenmeyen bir sıkılaşmaya yol açmaması gerekiyor.
Para birliği içindeki ulusal düzeyde oluşan dengesizlikleri hedefleyen makro ihtiyati politikaların, fiyat ve finansal istikrar açısından daha iyi politika sonuçları doğuracağına işaret edildi.