Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklenen faiz kararını açıkladı.
FED ve İngiltere Merkez Bankası gibi emsallerinin aksine henüz faizde artırıma gitmeyen ECB, Haziran toplantısında kilit oranlarına yine dokunmadı. Refinansman faizi yüzde 0, mevduat faizi yüzde 0,50 ve marjinal fonlama oranı yüzde 0,25’te sabit bırakıldı.
Bununla birlikte politika sıralamasına uygun olarak Yönetim Konseyi, Temmuz ayındaki para politikası toplantısında kilit faiz oranlarını 25 baz puan artırmayı planladığını söyledi.
Ayrıca 1 Temmuz itibarıyla varlık alım programının sona ereceğini duyurdu. Temmuz artırımının ardından ECB, Eylül ayında borçlanma oranlarını tekrar artırmayı beklediğini, bundan sonra kademeli ancak sürekli bir ilave artış yolunun uygun olacağını aktardı.
Yönetim Konseyi’nin yüzde 2’lik orta vadeli hedefine bağlı olarak para politikasını ayarlama hızını gelen verilere ve enflasyonu nasıl değerlendirdiğine göre şekillendireceğini bildirdi.
Avrupa Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Sert Yükseltti!
Açıklanan son veriler Euro Bölgesi’nde enflasyonun Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 8,1’e yükselerek tüm zamanların yeni zirvesini işaretlediğini gösterdi.
ECB de bugünkü raporunda fiyat artışları için tahminini yukarı yönlü revize etti. Buna göre 2023’te yüzde 3,5’e ve 2024’te yüzde 2,1’e gerilemeden önce 2022’de yıllık yüzde 6,8’lik bir enflasyon öngördü. Yüzde 6,8, yüzde 5,1’lik tahminden yükseltildi.
Burada ECB Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinin, Avrupa ve ötesindeki ekonomi üzerinde baskı yarattığını vurguladı. Savaşın, ticareti aksattığı, malzeme kıtlığına yol açtığını ve yüksek enerji ve emtia fiyatlarına katkıda bulunduğunu ekledi.
Raporda, söz konusu faktörlerin özellikle yakın vadede güven üzerinde baskı oluşturmaya ve büyümeyi azaltmaya devam edeceği söylendi. Bununla birlikte ekonominin devam eden yeniden açılması, güçlü bir işgücü piyasası, mali destek ve pandemi sırasında biriken tasarruflar nedeniyle ekonominin büyümeye devam etmesi için koşulların mevcut olduğu kaydedildi.
ECB, son gelişmeleri hesaba katarak 2022’de yıllık reel gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyümesinin yüzde 2,8, 2023’te yüzde 2,1 ve 2024’te yüzde 2,1 olacağını öngördü. Mart tahminleriyle karşılaştırıldığında, görünüm 2022 ve 2023 için önemli ölçüde aşağı revize edilirken, 2024 için yukarı revize edildi.