Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ekonomik gidişat ve enflasyona ilişkin çeşitli mesajlar verdi. Enflasyonla mücadele kapsamında sürecin olumlu ilerlediğini ve düşüş sürecinin devam ettirileceğini ifade etti.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda AMB Yıllık Raporu konusunda açıklamalarda bulunan isim, Ekim 2022 döneminde yüzde 10,6 ile zirveye çıkan enflasyonun kararlı politika adımlarına bağlı olarak önemli ölçüde gerilediğini belirtti. Son dönemde enerji şoklarının ve arz yönlü çeşitli aksaklıkların hafiflemesinin mücadeleye önemli katkı sağladığına dikkat çekti.
Euro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetin geçen yıl zayıf seyrettiğini söylerken, küresel ticaretteki zayıflama ve rekabet gücündeki kayıplar nedeniyle bölge ihracatına yönelik talebin azaldığını belirtti. Sıkı finansman koşullarının büyüme üzerinde ciddi derecede baskı oluşturduğuna vurgu yaptı.
2024 Sonları için Toparlanma Beklentisi
Bununla birlikte bazı ileriye dönük verilerin ve göstergelerin 2024 yılının sonlarında bir toparlanmayı gösterdiğinin altını çizdi.
Enflasyonun Ocak ayında yüzde 2,8’e gerilediğini hatırlatan Lagarde, ücret artışlarının yılın ilerleyen dönemlerinde enflasyon dinamikleri üzerinde giderek daha önemli bir etken haline gelmesi beklediklerini dile getirdi.
Enflasyonun yavaşlamaya devam etmesini beklediklerini yineleyen isim, açıklamasının devamında, mevcut faiz oranlarının yeterince uzun sürdürülmesi durumunda enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefe döneceğini kaydetti.
ECB Yönetim Konseyi’nin enflasyonun sürdürülebilir bir biçimde yüzde 2 hedefine ulaşmasından emin olmak istediğini, bu zaman zarfında para politikasında veriye dayalı bir yaklaşım izlemeye devam edeceklerine vurgu yaptı.
Yüksek enerji fiyatları ve artan jeopolitik istikrarsızlığın Euro Bölgesi’nin rekabet gücüne tehdit oluşturduğundan da bahseden Lagarde, enerji bağımsızlığı konusunda ilerlemelerinin önemine dikkat çekti.
Finansal sistemin işleyişindeki eksikliklerin giderilmesinin, ekonomik ve parasal birliğin derinleştirilmesinin Avrupa’nın çevre ve iklim hedeflerini finanse edebilmesi adına ne derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.
ECB, 25 Ocak’ta gerçekleşen yılın ilk toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,75’te sabit bırakmıştı.