Uluslararası kuruluşlar üçüncü ayında süren savaş nedeniyle ekonomik tahminlerini düşürürken yavaşlama ve durgunluk endişeleri artıyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) bugün yayımladığı rapor da benzerlerinin sonuncusu olarak öne çıktı.
kolayca yatırım yapın
EBRD, Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Afrika’daki gelişmekte olan ekonomiler için ekonomik büyüme tahminini düşürdü. Rus gazının kesilmesine karşı uyarıda bulunan EBRD, bu durumda gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) pandemi öncesine dönebileceğini öngördü.
EBRD Bölge için Ekonomik Büyüme Tahminini Düşürdü! Türkiye için Tahmine Dokunmadı
EBRD, faaliyet gösterdiği yaklaşık 40 ülkeye ilişkin ekonomi tahminlerini güncelledi. Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri, Orta Asya ve Kuzey Afrika için GSYİH büyüme tahminini yüzde 1,7’den yüzde 1,1’e düşürdü.
Böylelikle Mart ayındaki tahmine kıyasla yüzde 0,6 aşağı yönlü revizyon yaparken Kasım 2021’deki kıyasla yüzde 3,1’lik aşağı yönlü revizyonda bulundu. Revizyonlarda Ukrayna ekonomisinde beklenen daralma etkili oldu. Ukrayna için EBRD, bu yıl yüzde 30 küçülme tahmininde bulundu. Mart sonundaki projeksiyon yüzde 20 düşüş yönündeydi.
EBRD’nin tahmini Ukrayna ekonomisinde yüzde 35 daralma öngören IMF’ye kıyasla daha iyimser geldi.
EBRD, bölgesindeki büyümenin 2023’te yüzde 4,7’ye yükseleceğini söylerken bu yine de ilkbahardan bu yana 0,3 puanlık bir aşağı yönlü revizyonu yansıttı.
Öte yandan Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 2 olarak verdi ve Mart’taki tahmine kıyasla bir değişiklik yapmadı. 2023 için verilen yüzde 3,5’lik Türkiye ekonomik büyüme tahminini de aynı tuttu.
Savaş Kaynaklı Büyük Bir Ekonomik Yavaşlama ve Daha Fazla Enflasyonist Baskı!
EBRD, Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak bölgelerinde daha büyük bir ekonomik yavaşlama ve daha fazla enflasyonist baskı öngördü.
Bu yıl ve gelecek yıl için tüm tahminlerin, savaşın ölçeğinin genişlemesi veya Rusya’dan gaz veya diğer emtia ihracatının daha kısıtlı olması durumunda, büyük aşağı yönlü risklere karşı savunmasız olduğunu belirtti.
Gaz arzının daha fazla kesintiye uğraması durumunda, 2022’de EBRD bölgelerinde kişi başına düşen üretimin temel senaryodan yüzde 2,3 ve 2023’te yüzde 2 daha düşük olabileceği konusunda uyardı.
Enflasyonun 2008 mali krizinden bu yana görülmeyen seviyelere ulaştığı aktarılırken EBRD Baş Ekonomisti Beata Javorcik, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının yol açtığı gıda ve enerji fiyatlarındaki yeni artışların enflasyonu daha da artırmasıyla birlikte durumun daha da endişe verici hale geldiğini söyledi.
“Ve çok iyi bildiğimiz gibi, daha yoksul haneler diğerlerinden daha yüksek enflasyon oranlarına maruz kalıyor çünkü gıda ve enerji onların yerel bütçelerinin daha büyük bir kısmını oluşturuyor.” dedi.