Tarih boyunca insanlar kuşlara özgü olan uçuş eylemini gerçekleştirmek için uğraştı. 20. Yüzyılın başında Wright Kardeşler bu hayali gerçeğe çevirdi. Wright Kardeşler’in bulduğu uçak ilerleyen yıllarda daha da geliştirildi. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesiyle uçaklar farklı bir boyut kazandı. Savaş alanlarında da görülmeye başlayan uçaklar güçlü manevra kabiliyetleri, üzerinde bulunan mühimmat ile bu alandaki gelişmelerin ve ilerlemelerin önünü açtı.
İkinci Dünya Savaşı’nın son yıllarından itibaren pistonlu motorlar bir kenara bırakılarak, savaş uçaklarında Jet motorları kullanılmaya başlandı. Bu hızlı araçlarda, menvraları için gerekli kanat tasarımlarına ihtiyaç duyuldu. Tabi ki makineli tüfeklerin ve füze teknolojisinin ilerlemesi savaş jetlerine farklı bir boyut kazandırdı.
Bugün ülkelerin hava kuvvetlerinde etkileyici ve çok güçlü jetler var. Uçakların dizaynında her türlü incelik hassasiyetle düşünülmüş. Bütün bu teknolojiler çok etkileyici olsa da oldukça maliyetlidir. Sizler için hazırladığımız listede günümüzün en pahalı savaş uçakları var. Bu uçaklar en son teknolojinin ürünü olarak tasarlandı.
İşte karşınızda dünyanın en pahalı 10 savaş jeti:
10 MiG-35
40 Milyon Dolar
1980’lerin başında Sovyetler Birliği, en yeni Amerikan savaş araçlarına karşı geliştirilen MiG-29’u, 10 yıl boyunca sürekli geliştirildi ve modelini yükseltildi. Yakın zamanda ise Rus hava kuvvetleri MiG-35 Fulcrum-F olarak bilinen son MiG savaş jetini test etti ve geliştirmeyi tamamladı. Bu özel uçak eski Mig-29’a benzer görünümdedir, ama görümü aldatıcı olmasın. Motorların daha güçlü radarlardan kaçan kızılötesi özellik uçağın bazı farklı özelliklerinden. Yeni MİG’in radarı, kızılötesi optik belirleme sistemi (EKK) ile birleştiğinde, güçlü ve gelişmiş bir özellik kazanıyor.
9 Su-30MKI
56 Milyon Dolar
Sukhoi Su-30, uzun menzilli, her havaya uyumlu ağır savaş uçağı olarak sınıflandırılır.
Su-30 son derece yüksek manevra kabiliyeti ile genellikle hava showlarında görülebilir.
Su-30MKI Hint hava Kuvvetleri için özel ürettiği bir sürümdür. Bu özel model, aynı zamanda Rusya, Fransa, İsrail ve Güney Afrika’dan gelen bir dizi elektronik sensörler içerir. Oldukça özel boyutu füze ve roket çeşitleri gibi her türlü silah içerir. Yani bu jet oldukça fazla silah taşıma kapasitesine sahiptir.
8 MiG-31
60 Milyon Dolar
1970’lerde, Sovyetler Birliği MiG-25’i tasarladı. Foxbat lakaplı bu özel uçak dünyanın en hızlı jetlerinden biriydi. Süpersonik bombardımanlı jet, Amerikan casus uçağının yolunu kesmek için tasarlanmıştır. Foxbat hızlı olmasına karşın oldukça ağır olduğundan manevralarda güçlük çekiyordu. Buna cevap olarak 1980’lerin başında MiG-31 Foxhound geliştirildi.
Foxhound, MiG-25 ile birçok açıdan benzer özelliktedir. En önemlisi oldukça hızlıdır. Bununla birlikte, Foxhound’un radarı bir kerede birden fazla hedef izleyebilir. Aynı anda neredeyse 6 düşman uçağı ile ilgilenebilir.
7 Su-35
65 Milyon Dolar
Su-30 gibi, Su-35 de Su-27 savaş uçağının bir türevidir. Bu yeni tek kişilik savaş uçağı birçok Sukhoi savaşçıları ile aynı özelliklere sahiptir. Aviyonik, aerodinamik, aralık ve motor gücü uçağın bazı yeni özelliklerindedir.
Yeni Sukhoi daha aerodinamik gövde özelliğine sahiptir ve iki motor tarafından desteklenmektedir. Pilotun birden çok hedef izleme ve bir anda 6 düşman uçağı ile ilgilenmesini sağlayan Doppler radar oldukça gelişmiş bir teknolojiye sahiptir.
6 F-18E / F Süper Hornet
65 Milyon Dolar
Önceki Rus Sukhoi savaş jetleri ile karşılaştırıldığında, Boeing F-18 Süper Hornet, daha hafiftir. Beklediğiniz gibi, 1980’lerde tanıtılan McDonald Douglas F-18 Hornet’a dayanarak yapılan Süper Hornet her alanda büyük gelişme kaydetmiştir. Uçağın gövde ve kanatlarının gelişmesi için yeni sistemler uygulanmıştır. F-18 diğer modeline göre 35% daha fazla yakıt alabiliyor. F18 savaş uçağı da en etkili radar sistemlerinden birini kullanır.
5 JAS 39 Gripen
69 Milyon Dolar
69 milyon dolar olan İsveç Gripen’in (Griffin) birçok fonksiyonu olduğundan, Süper Hornet’e benzer özellikler sergiler. Tek bir güçlü motor tarafından desteklenen uçak, oldukça hafiftir ve Saab tarafından tasarlanmıştır.
Savaş jeti, maksimum 120 km aralığındaki düşman uçaklarını tespit edebilen bir doppler radar kullanır. Önceki İsveç savaş jetleri gibi, Griffin de potansiyel saldırılardan korumak için bir savunma silahı olarak tasarlanmıştır. AS 39 İsveç’in yanı sıra, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika ve Tayland dahil olmak üzere birçok ülke tarafından kullanılmaktadır.
4 Dassault Rafale
94 Milyon Dolar
Rafale, Fransız Hava Kuvvetleri için 2001 yılında tasarlanmıştır. Uçağın sahip olduğu teknolojik ürünler radar ve kızılötesi izleme sistemi de geliştirilmiştir. Uçak alüminyum, titanyum, Kevlar ve uçağın radarda tespit edilmemesini azaltmak için özel hazırlanmış karışımlarla yapılmıştır. Rafale muharebe açısından diğer rakipleriyle karşılaştırılamaz. Jet Afganistan, Mali, Libya ve Irak dahil muharebe alanlarında kullanılmaktadır.
3 Eurofighter Typhoon
98 Milyon Dolar
Avrupa’nın en büyük uçak tasarım ve üretim şirketlerinden biri olan Eurofighter Typhoon, 2003 yılında bu özel uçağı tasarladı. Aslında şirket BAE, Airbus ve Alenia Aermacchi arasındaki işbirliğinin sonucudur. Savaş jetinde, Rafale’e benzer olarak ikiz motor, delta kanat tasarımı kullanılmıştır. Bu özel savaş uçağı mükemmel yüksek manevra kabiliyeti ile bilinir.
Typhoon 2007 yılında Hint hava gücünün SU-30MKI’isi ile tatbikatlara katıldı. Typhoon’dan önce Sukhoi kuşkusuz daha iyi manevra kabiliyetine sahipken, Eurofighter çeviklikleri ile onun üstüne çıktı.
Typhoon bu listedeki diğer birçok uçak gibi, bir gizli savaşçı değil ama bazı sinsi özellikleri de uçağın tasarımında unutulmamış. Uçakta radar yansımasını azaltmak tüm kanatlar yarı gömme olarak saklanmıştır ve motorlar içeriye alınmıştır.
2 F-35 Lightning II
116 Milyon Dolar
Adet başına 116 milyon dolara mal olan uçak yeteneği ile ilgili eleştiri alsa da yetkililerden geçer not almayı başardı. Uçak, gelişmiş tasarım ve malzemeleri sayesinde oldukça fazla güven veriyor. Ayrıca, uçağa radara yakalanmama özelliği eklenmiştir.
1 F-22 Raptor
150 Milyon Dolar
Lockheed Martin F-22, dünyada hizmete giren beşinci nesil savaş jetidir. Tek koltuk ve çift motorlu jet; 2005 yılında hizmete girdi. Rusya, Çin gibi ülkeler onu elde etmek için oldukça çaba harcıyor. Raptor, yaklaşık 200 km’ye kadar hedeflerini izleyebilen radar tespit sistemine sahiptir. Ancak Raptor’u öne çıkaran ve pahalı yapan özellik ise radar sistemlerini gizlemek için kullanılan malzemelerdir. Raptor 195 adet üretildikten sonra üretimi durduruldu.
Hava kuvvetlerinin kartalları savaş jetlerine birlikte göz attık. Bu uçakların hepsi yüksek teknolojik özellikler barındırıyor. Ülkeler arasında artan gerilim ve kutuplaşma, ülkeleri burada gördüğünüz savaş araçlarını tasarlamaya itiyor. Kavganın olmadığı bir dünyada bu jetlere de ihtiyaç duyulmazdı sanırım. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?