Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünyanın En Kötü Performans Gösteren Para Birimi Yıl Sonunda Kriz Moduna Girebilir

Yıl başından bu yana dünyanın en kötü performans gösteren para birimi olan Arjantin pezosu hakkında kriz modu yorumu geldi. Detaylar aşağıda;
Dünyanın En Kötü Performans Gösteren Para Birimi Yıl Sonunda Kriz Moduna Girebilir
HABER GİRİŞ

Analistler, resesyonun vurduğu ülkenin yıl sonundaki başkanlık seçimleri için hazırlanırken Arjantin’de yenilenen piyasa oynaklığının başka bir döviz krizini tetikleyebileceğini söyledi. Sonuçta Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri son aylarda yaygın enflasyon, kemer sıkma tedbirleri ve artan yoksulluk oranları ile önemli bir darbe almıştı ki bu da piyasa yanlısı politikacının yeniden seçim kampanyasını tehdit ediyordu.

Öte yandan Pazartesi günü 43.68 dolar seviyesinde duran Arjantin pezosu, Cuma günkü 43.97 dolarlık rekor düşük seviyeden donra hafif toparlanma göstermişti. Söz konusu durum, bir dereceye kadar bu yılın en kötü performans gösteren para birimi olan Arjantin pezosu ile ilgili endişeleri artırdı.

Economist Intelligence Unit’in Latin Amerika bölge direktörü olan Fiona Mackie de Arjantin pezosu ve ülkedeki durum ile ilgili iyimser konuşmadı.

Seçim Öncesi Arjantin Durum Uzman Yorumları “Arjantin’de para birimine karşı herhangi bir değişikliğe karşı aklıma gelen herhangi bir ülkeden çok daha fazla duyarlılar. Arjantin pezosuna ekonomi için bir rehber olarak bakıyorlar ve dolayısıyla para birimi politik olarak gerçekten önemli. Geçen yıl Ağustos ayında gördüğümüz gibi Arjantin pezosunun aşırı yükselişini görmemeliyiz ancak her an yenilenmiş bir oynaklık riski var” dedi. Piyasa katılımcıları da Latin Amerika’nın 3. en büyük ekonomisi hakkında giderek daha fazla endişe duyuyordu.

Nitekim gösterge faiz oranları şu anda yüzde 66’dan fazla ve yıllık enflasyon yüzde 50’nin üzerindeydi.

Gösterge Faiz Oranları Yüzde 66Büyüme göstergeleri de zayıf kalırken ekonomi 2018 yılının son 3 ayında yüzde 6’dan fazla küçülmüş ve geçtiğimiz ay yayınlanan resmi veriler de yoksulluk oranının yüzde 32’ye yükselmişti. Oxford Economics ekonomistlerinden Carlos de Sousa da verilere işaret ederek hem hükümetin hem de merkez bankasının seçimden önce başka bir para birimi krizi konusunda endişeli olduğunu söyledi. Burada Başkan Macri’nin geçen yıl güvence altına alınan IMF’nin 56.3 milyar dolarlık stand-by finansman anlaşmasının yükümlülüklerini karşılamak için tasarruf önlemlerini bastırdığı vurgulandı.

IMF tarihinin en büyük kredisini Arjantin’e verirken, bu kurtarma anlaşması hükümetin temel mali açığını hafifletmesini gerektiriyordu.

IMF Arjantin Reform Paketi Ancak pek çok seçmen Macri’nin mali çabalarının bir parçası olarak kamu hizmeti sübvansiyon kesintilerini uygulamasından memnun değildi. Ekonomist Carlos de Sousa’ya göre de Macri için en önemi şey ekonomik beklentilerdeki değişiklikti. Çünkü insanlar kendilerini kritik safhayı atlatmış gibi hissederler ve bir şeylerin daha iyi olacağını düşünürlerse o zaman bu hükümete yardım edebilirdi. Fakat sorunun ne kadar iyimser olmak isterlerse istesinler 27 Ekim’e kadar insanların bir önceki yılın aynı dönemine göre daha yüksek bir satın alma gücüne sahip olamayacağıydı.

GCM Yatırım Banner

İlgili haberde finansal piyasaların, Macri’nin ortodoks politikalarının yabancı yatırım dalgalarını çekeceği yönündeki sözleri üzerine seçildiği yıl olan 2015’te olumlu tepki gösterdikleri hatırlatıldı. Macri’nin seçimi Cristina Fernandez’in liderliğinin ardından gelmiş ancak dört yılın ardından yapılan anketler Macri ve Fernandez’in başa baş gittiklerini gösterdi. İşte burada Mackie, Arjantin’in seçim sonrasında IMF’nin kurtarma paketiyle devam etme şansını muhtemel gördüklerini ancak Fernadez’in kazanması durumunda hiçbir şeyin belli olmayacağını söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.