Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünya Tarihinde İlk Defa Gerçek Bir Enerji Krizi Yaşanıyor!

UEA Başkanı Fatih Birol, küresel ekonomiler resesyonun eşiğindeyken OPEC+'ın aldığı üretimi azaltma kararını son derece riskli buldu. İşte detaylar;
Dünya Tarihinde İlk Defa Gerçek Bir Enerji Krizi Yaşanıyor!
HABER GİRİŞ

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol bugün küresel enerji krizine değinerek gündeme ilişkin yorumlarda bulundu. Dünya çapında sıvılaştırılmış doğal gaz(LNG) pazarının daralması ve büyük petrol üreticilerinin arzı kesmesinin ilk gerçek küresel enerji krizine sebebiyet verdiğini bildirdi.

Singapur’daki Uluslararası Enerji Haftası etkinliğinde açıklamalarda bulunan Birol, Avrupa’nın LNG ithalatının Ukrayna savaşı sırasında artması ve Çin’deki akaryakıt talebindeki yükselişin piyasayı daraltacağını öngördü. Gelecek yıl piyasaya 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin sürüleceğini ekledi.

Alınan Karar Ülke Ekonomilerinde Resesyonu Tetikleyecek

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın da dahil olduğu OPEC+’ın müttefiklerinin günde 2 milyon varil üretimini azaltma fikrinin “riskli” bir karar olduğunu savundu. Ayrıca Birol, UEA’nın öngörülerine göre bu yıl günde 2 milyon varile yakın küresel piyasada talep artışı olacağını belirtti.

Söz konusu durumun riskli olduğunu vurgulayan Birol, dünyadaki birçok ülke ekonomilerinin resesyonun eşiğinde olduğuna ve kararın resesyonu tetikleyeceğine işaret etti.

Avrupa’nın Kışı Hava Koşullarına Bağlı

Havanın ılıman kalması durumunda ve boru hattında yaşanan patlamalar gibi sürprizler olmadığı sürece Avrupa’nın bu kışı biraz yıpranmış olsa da atlatabileceğini belirtti. Petrol tüketiminin ise 2023’te günde 1,7 milyon varil artması tahmin edildi.

GCM Yatırım Banner

Dünyanın artan talebi karşılaması için Rus petrolüne ihtiyacı olduğunu bildiren Birol, yüzde 80 ve yüzde 90 arasındaki tavan fiyat uygulamasının teşvik edici olacağını paylaştı. Arz sıkıntısına rağmen şu anda başka bir petrol rezervinin bulunmadığına dikkat çekti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.