Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünya Gıda İsrafı ve Yetersizliği İle Mücadele İçinde!

Dünya genelinde bazı ülkeler israfı azaltmak için uğraşırken bazıları da gıda kriziyle mücadele ediyor. Durum böyleyken Türkiye'de israf edilen gıda miktarı ise tedirginlik yarattı.
Dünya Gıda İsrafı ve Yetersizliği İle Mücadele İçinde!
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı Ve İsrafı Farkındalık Günü’ne yönelik mesaj verirken, Türkiye’de israf edilen gıdanın miktarı tedirginlik yarattı. Dünya genelinde israfın miktarı her geçen gün artarken, bazı ülkeler gıda yetersizliği ile mücadele ediyor.

Bakan Kirişçi, gıda israfının sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlar başta olmak üzere çok boyutlu bir mesele olduğuna değindi. Dünya genelinde, her yıl, üretilen gıdanın üçte birinin kayba uğradığını ya da israf edildiğini açıkladı.

Geçen Yıl İsraf Edilen Gıdanın Miktarı 1,3 Milyar Ton

Bakan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme 2021 Raporu’nda bir yılda israf edilen gıda miktarının 1,3 milyar ton olarak açıklandığını aktardı. Sadece bu kaybın büyüklüğünün bile, israfla mücadelenin önemini gösterdiğini belirtti.

Türkiye’nin israfın azaltılması için uluslararası ölçekte yapılan çalışmalarda öncü olduğu ifade edildi. FAO’nun iş birliği ile 20 Mayıs 2020 tarihinde “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” isimli büyük çaplı, uluslararası bir kampanyanın başlatıldığını hatırlattı.

Ayrıca bakanlığın, 9 Ağustos 2022 tarihinde Yemlerin Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Yönetmeliği değiştirerek 18 milyon ton gıda artığının yeniden değerlendirilmesine imkan sağlandığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

Türkiye En Fazla Gıda İsrafı Yapan Ülkeler Arasında 15. Sırada

Kirişçi’nin, bu açıklamalarının yanında Cumhuriyet Gazetesi tarafından yayımlanan haberde Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) gıda israfına ilişkin 2020 raporuna yer verildi.

Çarpıcı sonuçların olduğu raporda Türkiye’de her yıl 18.1 milyon ton gıdanın israf edildiği belirtildi. Türkiye’nin en fazla gıda israfı yaşandığı ülkeler arasında 15 sırada yer aldığı aktarıldı. Ayrıca Avrupa ülkelerinde yıllık 153 milyon ton gıdanın israf edildiği bildirildi.

Yükselen Gıda Fiyatlarının Beslenme Üzerinde Yıkıcı Etkisi Olabilir

FAO tarafından dün gerçekleştiren G20 Tarım Bakanları toplantısında Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü QU Dongyu, gıda erişim krizinin aynı zamanda gıda bulunabilirliği krizine dönüşmesinin bir an önce engellenmesinin gerektiğini vurguladı.

Yükselen tüketici gıda fiyatlarının küresel gıda güvenliği ve beslenme üzerinde yıkıcı etkilerinin olacağını belirtti.

Dünya çapında israf edilen gıda korkunç boyutlara ulaşmışken aksine bazı ülkeler gıda kıtlığı çekiyor. Bu ülkelerden biri olan Afrika açlığın eşiğine gelmiş durumda. Çok yakın bir zamanda konuya yönelik açıklama yapan Dongyu, Afrika’da şiddetli kuraklığın insanları açlığın eşiğine getirdiğini vurguladı. Büyük bir insanı müdahale olmazsa durumun önümüzdeki aylarda daha da kötüleşeceğinin altını çizdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.