Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Genel Başkanı Yahya Sağır, Türkiye’de özellikle son iki yılda elektrikli araçların yaygınlaştığını söylerken elektrikli araç sahipleri ile site yönetimleri arasında yaşanan şarj gerilimine dikkat çekti.
Elektrikli araçların sayısının giderek artmasının beraberinde bu tür araçların şarj edilmesi gerekliliğini daha da önemli hale getirdiğini ifade etti.
Elektrikli Araç Sahipleri Sorunlar Yaşıyor
Sağır, aracını oturduğu site ya da apartmanın önünde şarj etmek isteyenler ile sakinler arasında konuya dair izin alınmaması ya da binanın kurulu gücünün yeterli olmayışı gibi nedenlerle sorunlar yaşandığını belirtti.
Site, apartman ya da tesislerin ortak kullanım alanlarına şarj istasyonu kurulumunun, artan talebi karşılamak ve araç kullanıcılarına daha fazla şarj hizmet noktası sunmak adına önemli bir rol üstlendiğinin altını çizdi.
Söz konusu ihtiyacın izin alınmadan bireysel kullanılan ünitelerle giderilmeye çalışılmasının tesislerin altyapılarına yük getirerek zarar verdiğine ve bunun yanı sıra ciddi güvenlik tehlikeleri oluşturabileceğine vurgu yaptı.
“Şarj İstasyonları Yönetmeliklere Uygun Biçimde Kurulmalı”
Bu nedenle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Şarj Hizmet Yönetmeliği’nde belirtildiği üzere şarj istasyonlarının, tesislerin ortak alanlarında şarj ağı işletmecilerince ödenebilir şekilde kurulumlarının sağlanmasının gerektiğini ifade etti.
Şarj ağı işletmecilerince ortak kullanım amacıyla oluşturulan ticari şarj istasyonlarının, hem güvenli şarj hem de tesislere ilave gelir olanağı sağladığını belirtti.
Sağır, araç şarj istasyonu kurmak için site veya apartman yönetiminden izin alınması gerektiğine de değindi. Hiçbir kat malikinin, kendi aracını şarj edebilmek için şarj ünitesi montajı yaptıramayacağına, otopark alanında istasyon kurulumu için Kat Mülkiyeti Kanunu kurallarına uyulmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Sitelerde herkesin kullanımını amaçlayan şarj istasyonu kurulacaksa, yine Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun aranması gerektiği bilgisini verdi. Kiracıların bu konuda kanundan doğan hakkı olmadığını ve yalnızca kat maliklerince elektrikli şarj istasyonu kurma konusunda karar alınabildiğini sözlerine ekledi.
Açıklamasının devamında, ortak kullanım olarak şarj istasyonu kurulacaksa, mutlaka yetkili firmalar tarafından kurulum yapılmasının ve şarjda kullanılan elektrik giderlerinin kullanıcılarca peşin olarak ödenmesi gerektiğini ifade etti.
Öte yandan özellikle konut siteleri kurulurken, elektrikli araçlar da düşünülerek elektrik gücünün tahsis edilmesine, mevcut sitelerde de gücün, elektrikli araçların şarj edileceği dikkate alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. (AA)