Tüm dünyanın gündeminde olan koronavirüs salgını, şu ana kadar 10 milyonun üzerinde vaka sayısına ve 500 binin üzerinde ölüme yol açtı.
kolayca yatırım yapın
Pandemi insan hayatı üzerindeki etkilerinin yanında ekonomi üzerinde de derin etkiler yarattı. En basitinden IMF, bu yılki görünüm raporunda küresel ekonomi için Büyük Buhran’dan bu yana en kötü daralma tahmininde bulundu.
Haziran’da revize ettiği raporunda %3’lük tahminini daha da düşürerek yüzde 4,9’luk daralma öngördü. Küreselin yanında ayrı ayrı ülkeler için gelen tahminler de iç karartacak nitelikte.
Onlardan bir tanesi Dünya Bankası’nın Tayland için yayımladığı son raporu oldu.Tayland ekonomisinin Covid-19 salgınından ciddi şekilde etkilenmesini bekleyen kurum, 2020’de en az yüzde 5 küçülme olacağını ve pandemi öncesi GSYİH seviyelerine dönmenin iki yıldan fazla süreceğini tahmin etti.
Covid-19’un Tayland’ı 2020 başlarında, ülkenin mevcut savunmasızlıklarına eklenerek vurduğunu belirten Dünya Bankası, ekonomik büyümenin 2018’deki yüzde 2019’dan 2019’da yüzde 2,4’e gerilediğini hatırlattı.
Büyümeyi yavaşlatan kilit faktörleri de ABD-Çin ticaret gerilimlerinin etkisini yansıtan ihracat için zayıf talep, 2020 mali yıl bütçesinin geçişindeki gecikmeden kaynaklanan kamu yatırımlarının yavaşlaması ve tarımsal üretimi etkileyen kuraklık olarak gösterdi.
COVID şokunun 1Ç20 GSYİH’sindeki düşüşle şimdiden önemli bir etki yarattığını vurgulayarak ekonominin küresel ve iç talepteki bozulmayla yönlendirilen keskin bir daralma yaşayacağını öngördü.Temel senaryoda ekonominin 2020’de yüzde 5 daralmasını öngören Dünya Bankası, bunun bölgedeki en keskin düşüşler arasında olduğunun üzerini çizdi. 2021’de ve 2022’deki toparlanma içinse sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 3,6 büyüme olacağını tahmin etti.
“Bu, özellikle turizm gelirleri ve zayıf küresel ticaretten kaynaklanan ihracattaki keskin düşüş ve iç talepteki yavaşlama tarafından yönlendiriliyor.” dedi. Küresel ve yurt içinde salgın yörüngesini çevreleyen artan belirsizlik göz önüne alındığında tahminin özellikle aşağı yönde gelecek revizyonlara tabi olduğu eklendi.