Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Dünya Bankası Baş Ekonomisti: Borç Krizi için Yeni Yaklaşımlar Gerekli

Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill, ülkeleri derinden etkileyen borç krizine ilişkin yeni yaklaşımlar çağrısında bulundu.
Dünya Bankası Baş Ekonomisti: Borç Krizi için Yeni Yaklaşımlar Gerekli
HABER GİRİŞ

Dünya Bankası Baş Ekonomisti Indermit Gill, birçok ülkenin karşı karşıya olduğu artan borç krizini ele almak için borç sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesinde iç borçlanmayı hesaba katacak adımlar da dahil olmak üzere yeni yaklaşımlar üretilmesi gerektiğini söyledi.

Gill, G20 ülkelerinin en yoksul ülkelere yardım etmek için oluşturduğu Ortak Çerçeve’nin, gelişmekte olan ülkelerin özel kreditörlerin elinde bulunan dış borcun yüzde 61’ini oluşturmaması nedeniyle zayıf bir ilerlemeyle sonuçlandığını belirtti.

Uluslararası Para Fonu’na göre ülkelerin yüzde 60’ı borç sıkıntısı ya da yüksek risk altında. Gill’e göre ABD ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki yükselen faiz oranları, tıpkı 1980’lerde olduğu gibi, bir süre için gelişmekte olan piyasalardan para akışını durduracak. Bunun yeni kazalara yol açacağını belirtti.

Gill sözlerini, “Borç seviyeleri, potansiyel müşterileri yanlış türde bir sarmalın içine sokarak şimdiden zarar vermeye başladı. Bu ülkelerin çoğu zaten borç krizinde. Mısır gibi bir ülke sular altında.” ifadeleri ile sürdürdü. Ortak Çerçeve’nin bir Dünya Bankası yetkilisi tarafından kullanılan en güçlü terimlerle değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Gill, 1980’lerdeki borç krizi sırasında olduğu gibi dolar cinsinden ve ABD Hazineleri tarafından desteklenen devlet tahvilleri olan Brady tahvillerinin çıkarılmasının bazı eksiklikleri giderebileceğini kaydetti. Bu tahvillerin büyük ölçüde emekliye ayrıldığını ve bunun başarılarını gösterdiğini ekledi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın