Afet bölgesini yeniden ayağa kaldırmak amacıyla depremden etkilenen 11 ile pozitif ayrımcılık gözetme adına istisnai kararlar alındığı haftalardır kamuoyuyla paylaşılsa da bölgeden gelen haberler aksi yönde oldu. Özellikle işletmelerin yaşadığı ekonomik zararı minimuma indirebilmek için bankaların borçları ertelediği haberinin uygulamaya alınmadığı öğrenildi.
Konuya ilişkin açıklama, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya’dan geldi.
DTSO Başkanı, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) deprem bölgesindeki işletmeler için aldığı, borçların ertelenmesi kararına sadece özel bankaların değil, kamu bankalarının da riayet etmediğini paylaştı.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak, 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerin ve ardından yaşanan afetlerle bölgenin ayağa kalkmasının güçlüğüne dikkat çekti.
Toplam 11 ili etkileyen afetlerin yarattığı toplumsal kırılımın yanı sıra ekonomik sarsıntıya da vurgu yaparak, her kesimin gösterdiği seferberlik duygusuna atıf yaptı.
Kaya, “Deprem bölgesi için TBB’nin 15 Şubat 2023 tarihinde aldığı şu karara ‘Deprem bölgesinde yer alan ve depremden zarar gören müşterilerimizin talep etmesi ve zarar gördüklerini belgelendirmeleri halinde müşteri bazında değerlendirilmek üzere, mevcut kredi borçlarına / taksitlerine erteleme imkanının sunulması (31.08.2023 tarihine kadar)’ özel ve kamu bankaları uymuyor” diye ifadede bulundu.
9 Bine Yakın İş Yeri Faaliyet Gösteremez Durumda
Diyarbakır özelinde konuşan Kaya, iş yeri yıkılan Diyarbakırlı işletmecilerin borçlarına erteleme getirilmesini talep ederek şöyle konuştu:
“Sadece Diyarbakır’da 9 Bine yakın iş yeri orta ve ağır hasarlı olduğu için iş yerlerini açamaz haldeler. Bunların yeni bir yerde çalışmaya başlayıncaya kadar kredi borçlarının ertelenmesi gerekiyor. Firmalarımız batı illerinde aldıkları ürünlerin ödemelerini yaparken, sattıkları ürünlerin çoğunu deprem bölgesine sattıkları için tahsilat yapamamaktadırlar. Bankalar Birliği’nin bunu görüp aldığı erteleme kararı maalesef ilimizde uygulanmamaktadır. BDDK ve Bankalar Birliği’nin bu konuya müdahale etmesini bekliyoruz.”