Küresel piyasalarda dolar, ABD ile İran arasında anlaşma ihtimalinin artmasıyla değer kaybetti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’nda yürütülen operasyonlaa ara verilebileceğini açıklaması, risk iştahını artırarak dolar üzerinde baskı yarattı.
Dolar endeksi yüzde 0,3’e yakın düşüşle 98 seviyesine gerilerken, Euro ve sterlin yaklaşık yüzde 0,4 değer kazandı. Avustralya doları son dört yılın zirvesine çıkarken, Yeni Zelanda doları da güçlü yükseliş gösterdi.
EUR/USD paritesi TSİ 09:05 sularında yüzde 0,34 yükselişle 1,1732 seviyelerinde gezerken, GBP/USD paritesi yüzde 0,35 yükselişle 1,3588 seviyelerinden işlem görüyor.
Öte yandan Japon yeni dikkat çekici bir performans sergiledi. Yen dolar karşısında yüzde 2 güçlenerek son iki ayın en güçlü seviyesine ulaştı. Bu hareket, Japon otoritelerin piyasaya müdahale edebileceği beklentilerini artırdı. USD/JPY paritesi TSİ 09:25 sularında yüzde 1’e yakın düşüşle 156,39 seviyelerinde hareket ediyor.
Japonya Maliye Bakanı Satsuki Katayama, spekülatif döviz hareketlerine karşı kararlı adımlar atılacağını vurgulayarak müdahale sinyali verdi. Bu açıklamalar, piyasada yeni bir müdahale ihtimalini güçlendirdi.
Analistler, ABD’den gelen mesajların gerilimin yeniden tırmanmayacağına dair güven verdiğini belirtirken, enerji piyasalarındaki belirsizliklerin sürdüğüne dikkat çekiyor. Petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalması, enflasyon ve piyasa dengeleri açısından risk oluşturmaya devam ediyor.