Deutsche Bank, İngiltere Bankası’nın mali krizden sonra İngiltere ekonomisini desteklemek için satın aldığı tahvillerdeki kayıpların tahmin edilenden önemli ölçüde daha yüksek olacağını bildirdi.
Temmuz ayı sonlarında İngiltere Merkez Bankası, Birleşik Krallık Hazinesi’nin varlık satın alma olanağındaki 150 milyar pound tutarındaki zararı desteklemesi gerekeceğini tahmin etti.
Program 2009′dan 2022′ye kadar sürdü ve 2008 mali krizinden etkilenen şirketlerin finansman koşullarını iyileştirmek için tasarlandı. Faiz oranları tarihsel olarak düşükken BOE’nin 895 milyar pound değerinde tahvil varlığı biriktirdiği görüldü.
Merkez bankasının enflasyonu dizginlemek amacıyla para politikasını sıkılaştırmak zorunda kalması, maliyetlerin beklenenden daha keskin bir şekilde arttığı anlamına geliyor. Daha yüksek oranlar, BoE’nin bunları zararına satmaya başlamasıyla birlikte, satın alınan devlet tahvillerinin değerini düşürdü.
Deutsche Bank Kıdemli Ekonomisti Sanjay Raja, Eylül ayından bu yana Hazine’den merkez bankasına toplam 30 milyar pound aktarıldığını ve tazminatların iki nedenden dolayı muhtemelen hükümetin tahminlerinin oldukça üzerinde kalmaya devam edeceğini belirtti.
Deutsche Bank, hem merkez bankası rezervleri üzerinden ödenmesi muhtemel net faiz maliyetlerini hem de BoE’nin piyasaya göre değerleme zararlarını bunları satarak netleştirmesi durumunda AFP tahvillerinin bozulan değerini değerlendirdi.
Raja, önümüzdeki iki mali yılda merkez bankasına tazminat ödemenin Hazine’ye maliyetinin, Mart ayındaki tahmininden yaklaşık 23 milyar pound daha yüksek olacağı, mevcut mali yıl için 48,7 milyar pound ve gelecek yıl için 38,1 milyar pound olacağı sonucuna vardı.
İngiltere Merkez Bankası, art arda 14 para politikası toplantısında oranları artırdı ve gösterge faiz oranını 2021 sonlarındaki, yüzde 0,1′den 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25′e çıkardı. Piyasa genel olarak bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranının 15′inci artışla yüzde 5,5′e çıkmasını bekliyor.