Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Deprem Bölgesinde Çiftçilik ve Hayvancılık Alarm Veriyor

Ateşi düşmeyen gıda enflasyonuna gıda krizinin de eklenebileceği senaryosu depremin ardından yüksek ihtimal kazandı. Bölgedeki tahribatla ilgili uyarılar paylaşıldı.
Deprem Bölgesinde Çiftçilik ve Hayvancılık Alarm Veriyor
HABER GİRİŞ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in partisinin Merkezi Yönetim Kurulu’nda (MYK) depremden etkilenen Elazığ’ın da afet bölgesine eklendiğini duyurmasıyla birlikte depremden ağır hasar alan illerin sayısı 11’e yükseldi. Depremin vurduğu alanların tarım üretiminde öne çıkması ise bir başka sorunu ortaya çıkardı.

Ülke genelinde bitkisel üretimin yaklaşık yüzde 20’sini, hayvan varlığının yüzde 15’ini oluşturan ve 270 bin nüfusluk kayıtlı işletme ve çiftçiyi barındıran deprem bölgesinde bilanço ağırlaştı.

Depremin ağır bilançosunu ilerleyen günlerde derinden hissedecek olan Türkiye’de tarım ve hayvancılık için atılacak adımlar daha çok önem kazandı.

Sözcü’ye konuşan Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, depremin 11’inci gününde çiftçilere verilecek destek ödemelerinin yapılmadığını paylaşarak şöyle konuştu:

“Sahada tarımla ilgili baya bir sıkıntı var. Nakit destekler henüz hesaplara yatmadı. Onlar bekleniyor. En azından çiftçi şehir dışına çıkacak, gübresini alacak, ödemesi var, evin ihtiyacı var para lazım, para yok ne yapacak. Hayvan yemi lazım, nakit lazım, gübre lazım.”

GCM Yatırım Banner

Destek Ödemelerinde Şartlar Kalkmalı

Çiftçilere verilecek destek ödemelerinin nakdi olarak yapılmasının önemine vurgu yapan Okay, “Destekleme ödemelerinde karta yatırıp sadece mazot ve gübre alabilirisiniz deniyordu. Bu şart da kaldırılmalı. Biz şimdi nakit kalsın istiyoruz. Hakkımız olan bir para bu. Hayvanlarda yem sıkıntısı var. Gübre zamanı geliyor para yok, gübre yok” şeklinde açıklama yaptı.

Kamucu Tarım ve Kırsal Kalkınma Politikaları Gerekli

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise depremzedelerin kendi canlarının yanı sıra hayvanlarının canı için de çaba içerisinde olduğunu hatırlattı.

Suiçmez, “Kırsal alanda depremin yarattığı en önemli etki, bitkisel üretime yönelik makine ve ekipman hasarları dışında hayvancılık alanında görülüyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Depremin gıda krizini tetikleme riskine dikkat çekerek, “Yanlış tarım politikaları, derinleşen ekonomik kriz, iklim olaylarının tarımsal üretime olumsuz etkileri nedenleriyle yaşanan gıda krizi ve yüksek gıda enflasyonuna depremin etkilerinin eklenmemesi için somut kamucu tarım ve kırsal kalkınma politikaları gerekir” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.