Haftanın ilk işlem gününde piyasaları etkileyen önemli bir ekonomik veri bulunmazken, genel tablo iyimserliği işaret ediyor. Borsa İstanbul, haftaya yüzde 0,49 değer kazancıyla 5.051 puandan başladı. BIST 100 endeksinin ılımlı bir açılış yaptığı seans başlangıcında, sektör endekslerinden en fazla kazandıran taş ve toprak oldu.
Günün devamında çimento hisseleri tavan yaparken, sektör endeksi en çok artanların başında yer aldı. Onun hemen arkasından ise metal ana endeksi geliyor.
BIST basit metaller veya metal ana endeksi (XMANA), seans içinde yüzde 8’den fazla yükselerek rekor puanı gördü.
Metal Ana Endeksinin Haftalık Artışı Yüzde 20’ye Dayandı
Sektör endeksi, saat 14.42 itibarıyla yüzde 8,05 artıda 14.229 puandan işlem görüyor. Gün içinde 14.341 puana çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks haftalık bazda yüzde 19,07, aylık yüzde 4,36 ve yıllık yüzde 68,94 oranında artış sergiledi.
Bileşenlerinden Demisaş Döküm haricindeki tüm hisseler sert yükseliş gösterdi.
Tavan fiyattan işlem gören hisseler arasında Çuhadaroğlu Metal (CUSAN), Erbosan (ERBOS), İskenderun Demir Çelik (ISDMR), İzmir Demir Çelik (IZMDC), Kardemir A Grubu (KRDMA), Kardemir B Grubu (KRDMB), Kardemir D Grubu (KRDMD), Tuğçelik Alüminyum (TUCLK) ve Yükselen Çelik (YKSLN) yer alıyor.
İsdemir hisseleri, deprem sonrası İskenderun’da meydana gelen hasarın ardından 6 Şubat’ta işlemlere kapatılmıştı. Bugün ise iki hafta aranın ardından işlemler yeniden başladı.
Sektör endeksinin diğer hisselerine bakıldığında Borusan Mannesman (BRSAN) yüzde 6,55, Burçelik (BURCE) yüzde 7,32, Çelik Halat (CELHA) yüzde 4,14, Çemaş Döküm (CEMAS) yüzde 3,33, Çemtaş (CEMTS) yüzde 7,22, Döktaş Döküm (DOKTA) yüzde 2,59 ve Ereğli Demir Çelik (EREGL) yüzde 9,04 değer kazancıyla işlem görüyor.