Ülkenin istatistik kurumu Danmarks Statistik tarafından açıklanan veriler, Danimarka’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yılın ilk çeyreğine göre ikinci çeyrekte yüzde 7,4 düştüğünü gösterdi.
Tarihi gerileme, 1990’ların başında rakamlar üç aylık bazda hesaplanmaya başladığından beri Danimarka büyümesindeki en büyük düşüşü temsil ederken The Local, Danimarka GSYİH düşüşünün işler ve ekonomi hakkında ne anlattığını irdeledi.
Şimdiye kadarki en büyük gerilemenin gerçek hayattaki sonuçlarını ele alan kaynak, çeyreklik bazdaki yüzde 7,4’lük düşüşün yanında ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 2 küçüldüğünü belirtti.
Bu da İskandinav ülkesinin diğer pek çok ülke gibi 2020’nin ikinci çeyreğine teknik bir resesyona girdiğini gösterdi.What does Denmark’s GDP drop tell us about jobs and the economy? https://t.co/vVa44qP7Fc
— The Local Jobs (@TheLocalJobs) August 17, 2020
Son rakamlar geçen hafta yayımlanırken bunların nihai istatistikler olmadığının üzeri çizildi. Nitekim Statistics Denmark verileri ön tahmin niteliği taşıyor ve daha fazla bilgi geldikçe güncellenecek.
Yine de tarihi gerilemenin çok fazla değişkenlik göstermesi beklenmiyor. Ulusal yayıncı DR’nin ekonomi muhabiri Casper Schrøder, ekonomide böyle bir daralmanın etkilerinin çoğunun muhtemelen bu aşamada dolaylı olarak hissedileceğini şöyle dile getirdi:
“Pek çoğu ekonomik krizin doğrudan etkisini hemen yaşamayacak. İşte atılmadılar ve aynı maaşı alıyorlar. Ancak kriz onları dolaylı olarak etkileyecek ve bu durum ileride daha net hale gelecektir.”
Bu etkilerin ücret artışlarının yavaşlamasını içerdiğini ve bunun zincirleme etkisinin -yerel ve ulusal düzeyde azaltılmış vergi gelirleri- sonunda kamu hizmetlerinde ortaya çıkacağını söyledi.İşsizliğin artması konusunda “genel” endişeye gerek olmadığını savunan Schrøder, Danimarka’da kitlesel işsizlik görülmeyeceğini ekledi. Ancak önümüzdeki aylarda en çok etkilenen sektörlerde bir miktar ihtiyaç fazlalığının muhtemel olduğunu da belirtti.
Bu sektörlerin, gelir için büyük topluluklara bağlı olanları içerdiğini söyleyen Schrøder, ekonomileri Danimarka’dan daha fazla zarar gören ülkelerle ticareti yüksek olan sektörlerin de iş kayıplarıyla karşılaşabileceğini anlattı.
DR analistine göre sonbaharda zorlu bir dönem beklenirken; Danimarka’nın koronavirüs kilitlenmesi kriziyle çok iyi başa çıkan küçük, açık bir ekonomiyken durumun diğer ülkelerde daha kötü olduğuna dikkat çekti. Ancak bu, zorlanan ülkelerin Danimarka ürünlerini satın almakta problem yaşayacağı anlamına da gelebilirdi.