Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Covid Çin’i Bir Kez Daha Vurdu: PMI Verileri Düştü

Çin'de tekrar gündeme gelen karantina önlemleri, imalat göstergesinde gerileme yaşattı. Çin’in Temmuz ayı PMI verisinde düşüş görüldü. Ayrıntılar haberde;
Covid Çin’i Bir Kez Daha Vurdu: PMI Verileri Düştü
HABER GİRİŞ

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS), Çin’in Temmuz ayı imalat ve hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) verisini açıkladı.

PMI Temmuz’da 49 seviyesine düştü. Bu rakam, üç ayın en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Endeks için Temmuz ayı piyasa beklentisi 50,3 olarak açıklanmıştı. Haziran ayında PMI 50,2 seviyelerinde gerçekleşmişti.

İnşaat ve hizmet sektörlerini kapsayan resmi imalat dışı PMI ise Temmuz’da 53,8 oldu. Piyasa beklentisi 53,9 olarak açıklanmıştı. Haziran ayında imalat dışı PMI 54,7 seviyesindeydi.

Endekste 50’nin altında gerçekleşen seviye daralmayı, üstü ise büyümeyi gösteriyor.

GCM Yatırım Banner

Beklenmedik Bir Daralma Yaşandı

Resmi imalat göstergesinde karantina önlemlerinin ekonomideki toparlanmayı negatif etkilediği ortaya çıktı.

NBS raporunda, yeni virüs patlamaları ve olumsuz seyreden küresel görünümün talep üzerine ağırlık verdiği ve pandemiden sonra Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde daralma yaşandığı aktarıldı.

Ekonomik veriler, Çin’in pandemi sonrası normalleşme adımlarına uzak olduğunu gösterdi.

“Çin’de Ekonomik Refah Seviyesi Düştü”

Üretim ve yeni sipariş alt endekslerinde Temmuz ayında sırasıyla 3 puan ve yaklaşık 2 puan düşüş yaşandı. İstihdam alt endeksinde 0,1 puanlık gerileme görüldü.

NBS istatistikçisi Zhao Qinghe yaptığı açıklamada, Çin’deki ekonomik refah seviyesinin düştüğünü söyledi.

Temmuz imalat PMI’sını en çok aşağı çeken etmenin petrol, kömür ve demirli metaller gibi enerji yoğun sektörlerde yaşanan daralma olduğunu ifade etti.

En son açıklanan verilerde Avrupa’da da PMI rakamları karamsarlık yaratmıştı. Euro Bölgesi’nde flaş bileşik PMI Haziran’da ön tahminlere göre 51,9 seviyesinde gerçekleşerek, 16 ayın en düşük seviyesine indi.

Covid-19’un ardından Rusya-Ukrayna savaşı, dünyanın en büyük ekonomilerini zayıflattı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.