ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı devam ederken Amerika’nın yaptırımları altında kalmak istemeyen Pekin, Micron’u yasaklama kararı almıştı. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo bugün yaptığı açıklama ile Çin’in Micron bellek yongalarını satın alımına yönelik yasağına hoşgörü göstermeyeceğini belirtti.
ABD’li çip üreticisi Micron’u yasaklayan Çin’e tepki gösteren Raimondo açıklamasında, bu tür ekonomik baskıyı ele almak için müttefikleriyle yakın iş birliği içinde çalıştığını kaydetti.
ABD liderliğindeki Hint-Pasifik Ekonomik Çerçeve görüşmelerinde ticaret bakanlarının bir toplantısının ardından Çin’in Micron’a karşı eylemlerine Amerika’nın kesinlikle karşı çıktığına işaret etti.
Söz konusu hareketlerin aslında herhangi bir dayanağı olmaksızın tek bir ABD şirketini hedeflediğini savunan Raimondo, bunu basit bir ekonomik zorlama olarak gördüklerini vurguladı. Bu duruma müsamaha göstermeyeceklerine dikkat çekerek, Çin’in başarılı olacağını ileri sürdü.
Micron, Çin’in Yasağı ile Gelir Düşüşü Yaşayacak
Çin’in siber uzay düzenleyicisi 21 Mayıs’ta ABD’nin en büyük bellek yongası üreticisi Micron’un ağ güvenliği incelemesinde başarısız olduğunu açıklamıştı. Ayrıca kilit altyapı operatörlerinin şirket satın alımlarını engelleyeceğini ve şirketin bir gelir düşüşü yol açacağını paylaşmıştı.
Çin’in bahsi geçen hareketi G7 Zirvesi’nde endüstriyel demokrasilerinin liderlerinin Pekin’e karşı bir dizi yeni girişimler üzerine anlaşmasının ardından geldi.
Raimondo konuya ilişkin olarak, “G7’de söylediğimiz ve sürekli olarak söylediğimiz gibi bu özel zorluğu ve Çin’in piyasa dışı uygulamalarıyla ilgili tüm zorlukları ele alan ortaklarla yakın temas halindeyiz.” ifadelerini kullandı.
ABD’nin CHIPS Yasasına Katılacak Ülkeler Artıyor
Reuters haberinde Raimondo’nun Perşembe günü Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ile yaptığı toplantıda Micron konusunu gündeme getirdiğini anımsattı.
Tedarik zincirleri ve müzakerelerin diğer sütunlarına ilişkin IPEF anlaşmasının, ABD’de yarı iletken üretimini teşvik etmek için 52 milyar dolarlık CHIPS Yasasına yapılan yatırımlarla tutarlı olacağını kaydetti.
Raimondo açıklamasında, “CHIPS Yasasına yapılan yatırımlar, yerli yarı iletken üretimimizi güçlendirmek ve desteklemek içindir. Bununla birlikte, IPEF ülkelerinde bulunan şirketlerin katılımını memnuniyetle karşılıyoruz, bu nedenle Japonya, Kore, Singapur vb. CHIPS Yasası finansmanına katılacak.” ifadeleriyle dikkat çekti.