Tayvan’ı ziyaret eden Litvanya yetkilileri, Cuma günü yaptığı açıklamada, Litvanya ticaret ofisinin Tayvan’da açılmasının her iki demokrasi için çok önemli bir adım olduğunu belirtti. İki ülkenin ekonomik iş birliği alanında iyi yolda olduğuna dikkat çekildi.
Tayvan’ın kendi toprakları olduğunu iddia eden Çin, Tayvan’ın Vilnius’ta fiili bir büyükelçilik açmasına izin verdikten sonra Litvanya ile diplomatik bağlarını gevşetmişti. Bunun yanında çok uluslu şirketlere 2.8 milyonluk ulusla bağlarını kesmeleri için baskı yapmıştı.
Litvanya Ticaret Ofisi Çok Yakında Faaliyete Girecek
Litvanya Ekonomi ve Yenilik Bakanlığı, Tayvan Dışişleri Bakanlığı’nın halihazırda etkin bir şekilde faaliyette olduğunu söylemesine rağmen Taipei’deki ilgili ofisin “en yakın gelecekte” faaliyete başlayacağını belirtti.
Taipei’de gazetecilere konuşan Litvanya Ekonomi ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Karolis Zemaitis, ofisin açılması için “çok yoğun hazırlıkların” yapıldığını söyledi.
Zemaitis, “Kuşkusuz bu bizim için oldukça önemli bir adım, her iki demokrasi için de” ifadelerini kullandı.
Ofis, Zemaitis’in bakanlığına bağlı ve daha önce Başbakan Ingrida Simonyte’nin danışmanı olan Paulius Lukauskas tarafından yönetiliyor.
Çin, geride kalan dönemde Litvanya’nın Tayvan ile ilişkisini defalarca kınadı. Geçen ay, Litvanya Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Agne Vaiciukeviciute’ye Tayvan’ı ziyaret etmesi nedeniyle yaptırım uyguladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında söz konusu ziyaretin “tek Çin” ilkesine ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğüne zarar verdiğine vurgu yapmıştı.
Zemaitis: Çinli Bir Yetkili ile Görüşmedim
Bu hafta Tayvan’da 28 kişilik bir iş heyetine başkanlık eden Zemaitis’e, Çin’in kendisini ülkeye gelmemesi konusunda uyarıp uyarmadığı sorulduğunda “Çinli temsilcilerden hiçbiriyle” temas kurmadığını söyledi.
Zemaitis, iki ülke arasındaki ilişkilere dair şu ifadeleri kullandı:
“Sanırım şu anda Tayvanlı meslektaşlarımızla birlikte mümkün olan en iyi ekonomik sonuç üzerinde çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve bence çok iyi bir yoldayız. Elbette, Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere pek çok ülke için küresel olarak önemli olan genel pazar çeşitlendirmesi söz konusu olduğunda, bunun her daim biraz zaman alabilecek bir süreç olduğunu düşünüyorum.”