Tüm dünyanın yakından izlediği Çin-Tayvan geriliminde yeni gelişmeler olmaya devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yaptığı resmi ziyaret bir anda tansiyonun yükselmesine neden oldu.
Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin ardından ABD’nin Pekin Büyükelçisi Nicholas Burns’u bakanlığa çağırdı ve bu kararı kınadığını bildirdi. Ziyarete tepki olarak ise Çin Halk Kurtuluş Ordusu, yarından itibaren Tayvan’ın çevresinde büyük çaplı askeri tatbikat yapacağını duyurdu.
Hemen ardından ise ekonomik yaptırım olarak kabul edilecek bir karar açıklandı. Çin Gümrük Genel İdaresi, Tayvan’dan limon ve portakal gibi turunçgillerle bazı balık türlerinin ithalatının durdurulduğunu açıkladı.
Tayvan’dan söz konusu ürünlerin Çin’e girişi yasaklanırken, tüm gümrük birimlerinin karara uyması talep edildi.
Çin’in Tayvan’ı İşgali Çip Sektörünü Nasıl Etkiler?
TSMC Başkanı Mark Liu, Çin’in Tayvan’ı işgal etmesi durumunda çip üretimini kötü etkileyeceğini ve dünyanın en büyük çip fabrikasının çalışamaz hale geleceğini söyledi.
Kimsenin TSMC’yi zorla kontrol edemeyeceğini belirten Liu, buranın çok sofistike bir üretim tesisi olduğunu, Avrupa, Japonya, ABD ve tüm dış dünya ile kimyasallardan malzemelere, yedek parçalardan mühendislik hizmetlerine kadar çok kapsamlı bağı olduğunu dile getirdi.
Dünyanın en gelişmiş çip üreticisi TSMC, Apple ve Qualcomm gibi önemli şirketler için işlemci üretiyor. Aynı zamanda dünya yarı iletken dökümhane pazarının da yarısını elinde tutuyor.
Savaşın kazananı olmayacağını ve herkesin kaybedeceğini söyleyen Liu, Tayvan’da meydana gelecek olası bir çatışmanın Rusya-Ukrayna arasındaki savaştan çok farklı olduğunu ancak ekonomik etkisinin benzer olacağını ifade etti.