Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’den Litvanya’ya Tayvan Ziyareti Tepkisi! Yaptırım Uygulandı

Çin, Tayvan'ı ziyaret etmesini gerekçe göstererek Litvanya bakan yardımcısına yaptırım uyguladı. Detaylar haberde;
Çin’den Litvanya’ya Tayvan Ziyareti Tepkisi! Yaptırım Uygulandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin, son dönemde Tayvan’a gerçekleştirilen diplomatik ziyaretler karşısında sessiz kalmamaya ve her hamleye karşılık vermeye devam ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Cuma günü yapılan açıklamada, Litvanya Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Agne Vaiciukeviciute’ye Tayvan’ı ziyaret ettiği için yaptırım uygulandığı duyuruldu.

Açıklamada söz konusu ziyaretin “tek Çin” ilkesine ve Çin’in egemenliği ile toprak bütünlüğüne zarar verdiğinin altı çizildi.

Çin, Litvanya ile İş Birliklerini Askıya Aldı

Dışişleri Bakanlığı, Pekin’in Vaiciukeviciute’nin bakanlığıyla olan ilişkisinin yanı sıra küçük bir Baltık ülkesi olan Litvanya ile uluslararası karayolu taşımacılığı alanındaki iş birliğini de askıya alacağını ifade etti.

Litvanya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı konuyla ilgili resmi bir bilgi almadığını ve şu an için yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

GCM Yatırım Banner

Çin, kendi kendini yöneten Tayvan’ı kendi toprakları olarak görürken, adayı ziyaret eden yabancı politikacılara karşı sert tavır sergiliyor. Demokratik olarak yönetilen Tayvan ise Çin’in iddialarına karşı geliyor.

Litvanya’nın son dönemde Tayvan ile ilişkilerini güçlendirmesi Pekin yönetimini rahatsız ederken, bu durum Litvanya’nın Çin’e ihracatının bu yılın ilk çeyreğinde neredeyse sıfıra düşmesine neden oldu.

Litvanya ile Tayvan İlişkileri Bir Süredir Kriz Yaratıyordu

Vaiciukeviciute, Cuma günü Twitter’dan yaptığı açıklamada, beş günlük süre içinde üç şehri ve iki limanı ziyaret edip Tayvan’da 14 toplantı yaptığını söyledi. Bu ziyaret kapsamında Tayvan Ulaştırma Bakanlığı temsilcileriyle elektrikli otobüs üretimi konusunda da görüşmeler gerçekleştirildiği biliniyor.

Vaiciukeviciute, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’den günler sonra Tayvan’ı ziyaret etmişti. Hatırlanacağı üzere Çin, Pelosi’nin ziyaretine yanıt olarak Tayvan çevresinde büyük çaplı askeri tatbikatlar başlatmış ve Pelosi’ye yaptırımlar uygulamıştı.

Litvanya Ekonomi ve Yenilik Bakan Yardımcısı Jovita Neliupsiene, Haziran ayında gerçekleştirdiği Taipei ziyaretinde Litvanya’nın Eylül ayında Tayvan’da bir temsilcilik açmayı planladığını söylemişti.

Ülke, geçtiğimiz yıl Tayvan’ın, başkent Vilnius’ta kendi adı altında fiili bir büyükelçilik açmasına izin verme kararını tersine çevirmesi için sürekli Çin baskısı altında kalmıştı. Çin, Litvanya ile diplomatik ilişkileri düşük seviyeye çekerken, çok uluslu şirketlere ülkeyle bağlarını kesmeleri için baskı yapmıştı.

Avrupa Birliği ise Çin’i Litvanya’ya karşı ayrımcı ticaret uygulamaları yapmakla suçlamış ve bunun AB’nin tek pazarının bütünlüğünü tehdit ettiğini öne sürmüştü. Çin ise Litvanya ile olan sorununun doğası gereği ekonomik değil siyasi olduğunu ifade etmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.