Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’de İmalat PMI Daha Sıkı Covid Tedbirleriyle Geriledi

Bu sabah açıklanan verilere göre Çin’de imalat, imalat dışı faaliyetler ve bileşik PMI verileri 50,0 değerinin altına geriledi.
Çin’de İmalat PMI Daha Sıkı Covid Tedbirleriyle Geriledi
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin Lojistik, Satın Alma Federasyonu ve Ulusal İstatistik Bürosu Hizmet Sektörü Anket Merkezi tarafından açıklanan verilere göre Çin’de imalat sektörü faaliyetlerinde daralma sürüyor. Çin’de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim’de bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 49,2’ye geriledi.

Bir önceki ay 50,1 değerinde gelen imalat PMI için beklenti 50,0 gelmesiydi.

Eylül ile kıyaslandığında yeni ihracat sipariş endeksi, mamul stok endeksi, alış fiyat endeksi, fabrika çıkış fiyat endeksi ve hammadde stok endeksi 0,1 oranında arttı.

Buna karşın üretim, yeni sipariş, birikmiş sipariş, satın alma hacmi, ithalat, istihdam, tedarikçi teslim süresi ve üretim ve operasyon faaliyeti beklenti endeksinde düşüş gerçekleşti.

Çin’de Ekonomi Tam Toparlanma Gösteremedi

Analist Zhang Liqun, açıklanan verilerin Çin’in ekonomik toparlanmasının temelinin henüz konsolide edilmediğinin göstergesi olduğunu söyledi. Daha sıkılaştırılan Covid tedbirleri ve emlak piyasasındaki durgunluk verilerdeki düşüşün temel kaynağı oldu.

GCM Yatırım Banner

Firmaların yüzde 52,8’inin yetersiz talep nedeniyle yeni siparişlerde düşüş olduğunu bildirdiğini belirtti. Ekim ayında üretim endeksi aylık bazda 1,9 puan azalarak 49,6, yeni siparişler endeksi 1,7 puan azalarak 48,1, yeni ihracat siparişleri endeksi 0,6 puan artışla 47,6 oldu.

Söz konusu dönemde mamul mal stok endeksi 0,7 puan artışla 48’e çıkarken, alım hacmi endeksi 0,9 puan azalarak 49,3’e geriledi.

Bileşik PMI çıktı endeksi, bir önceki aya göre 1,9 puan düşüşle 49,0 değerinde ölçüldü. İmalat dışı ticari faaliyet endeksi de 1,9 puan azalarak 48,7’ye geriledi.

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu Başkan Yardımcısı Cai Jin, imalat dışı ticari faaliyet endeksindeki düşüşün ana sebebinin salgın nedeniyle uygulanan tedbirlerden kaynaklandığını söyledi.

Perakende, ulaşım, konaklama, yemek, manzara hizmetleri, kültür, spor ve eğlence gibi alanların hepsinin zayıf kalmaya devam ettiğini ifade etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın