Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin’de İmalat PMI 0,4 Puan Artsa da Kritik Değeri Aşamadı

Çin’de imalat sektörü gelişmelerini gösteren PMI değerinde artış olurken, yeni sipariş ve ihracat siparişi endeksleri de yükseldi.
Çin’de İmalat PMI 0,4 Puan Artsa da Kritik Değeri Aşamadı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu ve Ulusal İstatistik Bürosu Hizmet Sektörü Araştırma Merkezi, Ağustos 2022 için imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini açıkladı. Çin’de imalat PMI, Ağustos’ta bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 49,4 değerine yükseldi.

Analist Zhang Liqun, Ağustos ayındaki artışın ekonomik toparlanmayı destekleyen faktörlerin güçlenmeye başlamasından kaynaklandığını belirtti. Ancak yine de eşik değerin altında kalarak, uzun vadeli birikmiş aşağı yönlü baskıyı gösterdiğini ifade etti.

Piyasa talebinin toparlanmaya başladığını gösteren sipariş endeksinin yükseldiğini söyledi. Alt endekslere bakıldığında; yeni ihracat sipariş, bekleyen sipariş, satın alma hacmi, ithalat, alış fiyat, fabrika çıkış fiyat, hammadde stok, istihdam endeksi, üretim ve iş faaliyeti beklentileri endekslerinde yüzde 0,1 ila 4,4 arasında artış oldu.

Söz konusu dönemde nihai ürün envanter endeksi 2,8, tedarikçi teslim süresi endeksi 0,6 puan düşüş gösterdi. İşletmelerin üretim ve işleyiş konusunda karşı karşıya kaldığı zorlukların küçümsenmemesi gerektiği belirtildi.

İşletmelerin Geleceğe Yönelik Beklentileri Arttı

Ağustos ayında ankete katılan firmaların yüzde 54’ü yetersiz finansman, yüzde 48’i yüksek hammadde maliyetlerinden yakındı.

GCM Yatırım Banner

Analist Liqun, salgını önleme, büyümeyi kontrol etme, istikrarı sağlama çalışmalarını koordine etme ve ekonomik iyileşmenin temelini sağlamlaştırmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çin’de sıfır vaka politikası uygulanmaya devam ediyor. Son olarak Covid ile mücadele kapsamında yeni tedbirler alınmaya başlandı. Ancak yine de işletmelerin üretimlerinde ve geleceğe yönelik beklentilerinde bir toparlanma yaşandı.

Ağustos ayında büyük işletmelerin üretim endeksi %51,4, orta düzeyde işletmelerin üretim endeksi yüzde 49, küçük işletmelerin ise yüzde 47,4 oldu.

Yeni siparişler endeksi aylık bazda 0,7 artışla yüzde 49,2’ye yükseldi. Yeni ihracat siparişleri endeksi, bir önceki aya göre 0,7 puan artarak yüzde 48,1’e çıktı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.