Çin, Yunanistan’ın Pire limanını, Avrupa’nın en büyük limanına dönüştürmek istiyor. Bu da onu Asya ve Avrupa arasındaki ticaret için en önemli geçiş merkezi yapıyor. 2016 yılında Çin’in nakliye firması Cosco, Pire limanında çoğunluk hissesini satın almıştı.
Aynı zamanda liman, Asya ve Avrupa kıtaları arasında stratejik bir konumdadır. Hollanda’daki Rotterdam limanı, Avrupa’nın en büyük limanıdır. 2018 yılında 8,6 milyardan fazla konteynerın barınmasını sağlamıştır.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, bu hafta başında Cosco’nun Pire limanını daha da geliştirmek için yaklaşık 600 milyon Euro yatırım yapacağını açıkladı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kostas Fragogiannis’in Çarşamba günü CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Amaç, Avrupa ile Asya arasındaki en büyük geçiş merkezine ve potansiyel olarak Avrupa’nın en büyük limanına dönüştürmektir,” ifadelerine yer verilmişti.
Fragogiannis, “Yunan limanlarının coğrafi avantajları, Çin ve Uzak Doğu’dan Avrupa Birliği, Balkanlar ve Karadeniz bölgesine transfer akışlarını kolaylaştırmak ve arttırmak için kullanılabilir,” dedi.Yunanistan’ın mali krizden bu yana Pekin ve Atina bağlantılarını derinleştirdiği biliniyor. Yunanistan geçen yıl Ağustos ayında Çin’in Asya, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlayan iddialı yatırım planı olan Bir Kuşak Bir Yol girişimine katıldığını resmen açıklamıştı.
Reuters’a göre; bu haftanın başlarında Atina ziyareti sırasında Xi, “Pire’nin nakliyecilik rolünü güçlendirmek ve Çin’in Avrupa ile hızlı deniz kara bağlantısının üretim kapasitesini daha da artırmak istiyoruz,” ifadelerini kullandı.
Çin, Yunanistan’da enerji ve emlak piyasaları dahil olmak üzere farklı birçok yatırımın sahibidir.Avrupa DuckerFrontier’in kıdemli analisti olan Athanasia Kokkinogeni, “Atina’daki ziyaretiyle Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Yunanistan’daki Bir Kuşak Bir Yol girişiminin bir parçası olarak stratejik altyapı yatırımlarına olan bağlılığını yineledi. Çin yatırımları hızla artmış, enerji, telekomünikasyon ve emlak sektörlerinde büyümeye destek olmuştur. Batılı firmalar, çoğu sektörde 2020’de Avrupa’da yoğun bir Çin rekabeti planlamalı,” ifadelerini kullandı.
Yunanistan ve Çin’in daha fazla yatırım anlaşması yapabileceğini de söyleyen Fragogiannis, “İki kısım, liman işletmeciliği, işletme ve Yunanistan’da kombine taşımacılık konusundaki Çinli firmaların yatırım olanaklarını incelemelidir,” dedi.
Çin, AB’nin en büyük ithalat kaynağıdır ve en büyük ikinci ihracat pazarıdır. Avrupa Komisyonu’na göre; Çin ve Avrupa günde ortalama 1 milyar Euro ticaret gerçekleştirmektedir.