ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin geçen hafta gerçekleştirdiği Tayvan ziyaretinin ardından Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ani bir kararla 4-7 Ağustos’ta Tayvan’ı çevreleyen 6 farklı bölgede askeri tatbikat ilan etmişti.
kolayca yatırım yapın
Tatbikatların son gününde Çin, yeni bir karar alarak askeri tatbikatlarına devam edeceğini duyurdu.
Pekin yönetimi, gerçek cephane ve mühimmat kullanarak Bohay Denizi ve Sarı Deniz’in güneyinde yeni tatbikatlara başlayacağını açıkladı.
Deniz Güvenliği İdaresi tarafından yapılan açıklamada, Pekin’in yakınlarındaki Bohay Denizi’nde 8 Ağustos ve 8 Eylül’e kadar bir ay tatbikatın süreceği söylendi.
Sarı Deniz’in güneyinde yürütülecek askeri tatbikatlar için ise 7-15 Ağustos tarihleri belirlendi. İki bölgenin gemi trafiğine kapatılacağı açıklandı.
Sarı Deniz’in güneyinde ayrı bir tatbikatın başlatılacağı gerekçesiyle tüm bölgedeki gemi trafiğinin fiili olarak kısıtlanacağı tahmin ediliyor.
Tayvan, Uçak ve Gemi Konuşlandırarak Yanıt Verdi
Tayvan kanadından yapılan açıklamada Çin tatbikatlarının dördüncü gününde uçak ve gemi konuşlandırarak yanıt verildiği söylendi.
Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’e ait gemi ve uçakların hafta sonu boyunca Tayvan Boğazı’nda bulunduğunu ve bazılarının orta çizgiyi geçtiğini açıkladı.
Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang, Çin’i kibirli bir şekilde bölgesel istikrarı bozmakla suçladı. Çin’e soğukkanlı olma çağrısında bulundu.
ABD, Tatbikatları “Kışkırtıcı” ve “Sorumsuz” Eylemler Olarak Tanımladı
Çin’in, Pelosi ziyaretini Tayvan üzerindeki egemenlik iddialarına bir meydan okuma olarak gördüğü yorumu yapılıyor. Washington yönetimi ise Çin’i gerilimi tırmandırmakla suçladı.
ABD, Pekin’in askeri tatbikatlarını “kışkırtıcı” ve “sorumsuz” eylemler olarak tanımladı.
Pekin’in hamlesi ise kilit alanlarda ABD ile işbirliğini durdurmak oldu.
İklim değişikliği, askeri müzakereler ve uluslararası suçla mücadele çabaları da dahil olmak üzere birçok alanda iki ülke arasındaki iş birlikleri sekteye uğradı.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önemli iletişim kanallarını kapattığı için Çin’i sorumsuz adımlar atmakla suçladı.
3 Ağustos’ta Tayvan Çevresinde Tatbikat İlan Edildi
Çin ordusunun, Pelosi ziyareti sonrasında ilk hamlesi 3 Ağustos’ta Tayvan çevresindeki altı bölgede gerçek cephane ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlara başlamak oldu.
Askeri misilleme yoluna giden Çin, 4 Ağustos’ta ise Tayvan’ın yakınındaki denizde füze denemeleri yapacağını ilan etti.
4-7 Ağustos tarihlerinde süren tatbikatların son gününde egemenlik ihtilafı yaşanan adanın çevresinde Çin askeri güçleri fiili bir abluka oluşturdu.
Çin ablukasıyla birlikte bazı bölgelerde gemi ve uçak trafiği kapatıldı, güvenlik endişesiyle boğazda seferler aksadı.