Bugün, Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıl dönümü ve tüm dünya savaşa ilişkin gelişmeleri izliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu sabah Twitter’dan “2023 zafer yılımız olacak” ifadeleriyle mesaj verirken Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım paketini 24 Şubat’ta açıklaması bekleniyor.
kolayca yatırım yapın
ABD’nin de Ukrayna’ya yönelik 2 milyar dolarlık ek paketin yanında Rusya’ya yönelik yeni kısıtlamalar duyurması planlanıyor. Bu arada Rusya ile ilişkileri Batı ülkeleri tarafından sorgulanan Çin, savaşa ilişkin yayımladığı önerilerle dikkat çekti.
Çin’den Rusya-Ukrayna Savaşına İlişkin 12 Maddelik Plan
Çin Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’daki krizin siyasi çözümüne ilişkin önerilerini internet sitesinde yayımladı. İşgalin başından bu yana Rusya ile Ukrayna arasında barıştan yana olduğunu savunan Çin tarafından 12 maddelik çözüm planı geldi.
Gerilimi azaltma ve ateşkes çağrısında bulunan belgede şu ifadeler dikkat çekti:
“Tüm taraflar rasyonalite ve itidal göstermeli, gerilimi körüklemekten veya çatışmayı ağırlaştıracak adımlar atmaktan kaçınmalı, daha fazla tırmanmayı ve durumun kontrolden çıkmasını önlemeli, Rusya ile Ukrayna arasındaki temaslara ve doğrudan diyaloğun yeniden başlamasına yardımcı olmalı, ateş ve çatışmalar tamamen sona erene kadar kademeli şekilde gerilimi azaltmayı ve yumuşamayı teşvik etmelidir.”
Barış müzakerelerinden yana olduğunu bir kez daha belirten Çin, “diyalog ve müzakereler, Ukrayna’daki krizi çözmenin tek yoludur” dedi.
İşgalin birinci yıl dönümünde gelen belgede, “Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçilmelidir. Bir ülkenin güvenliği diğer devletlerin güvenliğine zarar vererek sağlanmamalı, askeri blokların güçlendirilmesi ve genişletilmesiyle bölgesel güvenlik sağlanamaz” ifadeleri kullanıldı.
Aynı zamanda Türkiye’nin önemli rol aldığı tahıl anlaşmasına değindi.
Tüm tarafların, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan Karadeniz yoluyla tahıl taşımacılığına ilişkin anlaşmaya dengeli, her şeyi kapsayan ve etkili bir biçimde uyması gerektiğini aktardı.
Belgede ayrıca nükleer silahların yayılmasının önlenmesi ve bir nükleer krizden kaçınılması çağrısında bulunuldu. Bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün yaptığı “nükleer güçleri artıracağız” açıklamasının üzerine gelmesi dikkat çekti.
Stratejik risklerin azaltılması gerektiği ve nükleer silahların asla kullanılmaması, nükleer bir savaşın asla başlatılmaması gerektiğinin üzeri çizildi. Tek taraflı yaptırımlara da karşı çıkan Çin, biyolojik ve kimyasal silahların herhangi bir ülke tarafından, hangi koşulda olursa olsun geliştirilmesine ve kullanılmasına karşı olduğunu bildirdi.