Haftanın ikinci işlem gününe Asya tarafından gelen yoğun verilerle başlıyoruz. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve Covid sonrası bir türlü istenen toparlanmayı gösteremeyen Çin’de, bu sabah açıklanan makroekonomik veriler de olumlu gelmedi.
Çin’in perakende satışları, Temmuz 2023’te yıllık bazda yüzde 2,5 artış göstererek, piyasanın yüzde 4,5 beklentisini karşılamadı. Perakende satışlar önceki ay yüzde 3,1 artmıştı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre perakende satışlar yedi ayın en düşük artışını kaydetti. Tütün ve alkollü içecekler yüzde 7,2, giyim ve ayakkabı yüzde 2,3, mobilya yüzde 0,1 arttı. Mücevherde perakende satışlar yüzde 7,8 artış beklentisine karşın yüzde 10, ev aletlerinde ise yüzde 4,5 artış beklentisine karşın yüzde 5,5 azaldı.
Sanayi metallerini baskılayan inşaat malzemelerinde perakende satışlar Temmuz’da yüzde 11,2 azaldı. Beklenti ise yüzde 6,8 artmasıydı.
Çin’de Sanayi Üretimi de Beklentileri Karşılamadı
Temmuz ayında sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,7 artarken, yüzde 4,4 beklentisinin altında kaldı. Haziran ayında yüzde 4,4 oranında artış gerçekleşmişti.
Çeşitli sektörlerde üretimin yavaşladığı görüldü. Çin’de bu sabah açıklanan bir diğer veri ise işgücü istatistikleri oldu. İşsizlik Temmuz’da yüzde 5,3’le aynı kaldı.
Çin Merkez Bankası (PBOC), Salı günü gelen zayıf verilerin ardından beklenmedik bir karar açıkladı. Derinleşen bir emlak krizi ve zayıf tüketiciden kaynaklanan risklerle karşı karşıya olan bir ekonominin desteğe ihtiyacı olduğunu belirten banka, bir yıllık orta vadeli borç verme tesisi (MLF) kredilerinin faiz oranını yüzde 2,65’ten 2,50’ye düşürdü.
Haziran ayında da faizi 10 baz puan indirmişti. Bugün gelen kararla birlikte 2020 yılından bu yana yapılan en büyük faiz indirimi uygulanmış oldu.
Bunun yanında yedi günlük ters repo yoluyla 204 milyar yuanlık bir ters repo işlemi gerçekleştirerek, borçlanma maliyetlerini yüzde 1,9’dan yüzde 1,8’e düşürdüğünü açıkladı.