
Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanın sert bir şekilde değer kaybetmesine izin vermeyecek. Bu kapsamda konuya yakın kaynaklar, büyük devlet bankalarından ABD doları alımlarını azaltmasını istediği söyledi.
ABD’nin vergileri yüzde 104 düzeyine yükseltmesinin ardından bu hamle gelirken, üç kaynak PBOC’un bu hafta devlet bankalarına, piyasa politikalarını gayri resmi olarak yönlendirme tarzı olan “pencere rehberliği” yöntemiyle kendi hesapları için dolar alımlarını durdurmaları talimatını verdiğini belirtti.
Aynı zamanda büyük bankalara, müşteri adına yapılan dolar alım emirlerini gerçekleştirirken kontrolleri artırmalarını söyledi. Piyasa bu adımı, PBOC’nin spekülatif işlemleri kontrol altına alma girişimi olarak yorumladı.
İki ayrı kaynak tarafından ise Çin’in büyük devlet bankalarının spot piyasada yuanın değer kaybını yavaşlatmak için agresif bir şekilde dolar sattığı ve yuan satın aldığı doğrulandı.
Çin yuanı bu aya içinde yaklaşık yüzde 1,3 değer kaybetti. Bugün dolar karşısında 7,35 seviyesindeyken, offshore yuan gece saatlerinde rekor düşük seviyeleri gördü.

kolayca yatırım yapın
Yuan devalüe edilmeyecek
Çin Merkez Bankası’nın, ihracat ve genel ekonomi üzerindeki tarifelerin etkilerini hafifletmek için yuanı devalüe etmeyeceği de söylendi. Reuters’a konuşan üç politika danışmanı ve bankayla ilişkili bir başka kaynak tarafından bu bilgi paylaşıldı.
Bir politika danışmanı, “Piyasa güvenine zarar verebileceği için sert bir değer kaybı olmayacak, ancak ılımlı bir zayıflama ihracatı destekleyebilir,” dedi.
Bir başka danışman ise “Anahtar önemdeki şirketleri sübvansiyon, vergi iadesi ya da pazar çeşitlendirmesi yoluyla da desteklemeliyiz,” ifadelerini kullandı.
ABD ile giderek kötüleşen ticaret savaşı, Çin’in büyük ihracat sektörünün rekabet gücünü zorlamaya devam etse de PBOC’nin dikkatini yuanın istikrarlı hareketine vermesi, finansal piyasalarda istikrarın öncelikli hedef olmaya devam ettiğini gösteriyor.
Analistlere göre; daha zayıf bir yuan ihracatı ucuzlatır ve Çin’in ticareti ile ekonomisi üzerindeki baskının bir kısmını hafifletebilir. Ancak sert bir devalüasyon sermaye çıkışı riskini ve finansal istikrarsızlığı tetikleyebilir.
Bu hafta merkez bankasının yuan üzerindeki kontrolünü biraz gevşetmesiyle birlikte PBOC’nin yuanın zayıflamasına izin vermeye hazırlandığı yönündeki spekülasyonlar arttı.