Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Çin Merkez Bankası’ndan Piyasaya Yüksek Likidite Enjeksiyonu

Çin Merkez Bankası’nın son hamleleri sorgulanıyor. İşte 21 Mart’tan bu yana piyasaya önemli miktarda likidite enjekte eden Çin'in atağı için yorumlar:
Çin Merkez Bankası’ndan Piyasaya Yüksek Likidite Enjeksiyonu
HABER GİRİŞ

Çin Merkez Bankası (PBOC), bu ayki toplantısında beklentilere paralel olarak kilit borç verme faiz oranlarına dokunmadı. Orta vadeli kredi imkanının kurumsal ve hanehalkı kredileri için kullandığı bir yıllık kredi faiz oranını (LPR) yüzde 3,65; ipotek için referans olan beş yıllık faiz oranını yüzde 4,3’te sabit tuttu. Böylelikle PBOC, oranları yedi aydır dokunmadı.

Faiz dışında Çin Merkez Bankası, 17 Mart’ta 27 Mart itibarıyla geçerli olmak üzere finansal kurumlar için zorunlu karşılık oranını 25 baz puan indirdi.

ING’nin Çin Baş Ekonomisti Iris Pang, bu hamlelere atıfla PBOC’un piyasaya likidite enjeksiyonu hakkında değerlendirmede bulundu.

Çin Merkez Bankası’nın 21 Mart’tan bu yana piyasaya önemli miktarda likidite enjekte ettiğini belirten Pang, “ayın 21’inden 29’una kadar, merkez bankası finansal sisteme 850 milyar Çin yuanından fazla net likidite enjekte etti” dedi.

Tahminlerden yüksek olan enjeksiyona, günlük açık piyasa işlemleri yoluyla enjekte edilen 352 milyar yuan ile 27 Mart’ta yürürlüğe giren zorunlu karşılık oranı indirimindeki 500 milyar yuanın dahil olduğunu ekledi.

GCM Yatırım Banner

Bu likidite enjeksiyonlarının arkasında en az iki husus olduğunu öne süren Pang, birini güçlü kredi büyümesinin devamını sağlamak, diğerini ise küresel finansal piyasalardaki oynaklık olarak gösterdi.

Çin’de yıl için kredi büyümesinin genellikle ilk üç ayda kaydedildiğini anımsatan Pang, ilk iki aydaki hızlı büyümenin ardından Mart ayında kredi büyümesinin 2022 yılına göre çok güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğini savundu.

“PBoC’nin büyük likidite enjeksiyonunun ana nedeni buysa, ekonomik büyüme için olumlu bir işaret olarak görülmelidir.” ifadelerini ekledi.

Diğer olası nedene gelince ise ekonomist, küresel finansal piyasalardaki oynaklığın bitmediğini ileride bazı inişler ve çıkışlar olabileceğini aktardı.

“Çin’in geçmişe göre daha açık bir sermaye hesabı var ve küresel olayların Çin pazarı üzerinde bir etkisi olabilir. Bu nedenle, PBoC herhangi bir potansiyel oynaklığı yumuşatıyor olabilir. Bu daha çok bir ihtiyati tedbirdir ve aşırı yorumlanmamalıdır.” dedi.

Piyasa likidite enjeksiyonun yanında dünyanın ikinci en büyük ekonomisine ilişkin görüş bildiren Pang, Çin’in faiz oranlarını düşürmesine gerek görmediklerini kaydetti.

“Ekonomi şu anda toparlanıyor, ancak piyasanın beklediği kadar hızlı olmasa da bu daha çok piyasanın toparlanma hızını fazla tahmin etmesinden kaynaklanıyor. Dış pazarlar zayıflıyor ve ihracat faaliyetleri azalacak. Ancak Çin’in faiz indirimleri ihracata yardımcı olmayacak.” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.