Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’den gelen son ihracat rakamlarındaki düşüş, küresel piyasadaki artan enflasyon ve faiz artırımlarının bir sonucu olarak kendisini gösteriyor. Reuters’in ekonomistler ile gerçekleştirdiği son anket, bu düşüşün daha da derinleşebileceğine işaret ediyor.
Enflasyon ve yükselen faiz oranlarıyla mücadele eden durgun denizaşırı ekonomilerin Çinli fabrikalardan daha az mal almasıyla, Çin’in ihracat düşüşünün Haziran ayında hızlanması bekleniyor.
30 ekonomistin Çarşamba günü kesinleşen anketteki medyan tahminine göre, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden giden sevkiyatların Mayıs ayındaki yüzde 7,5’lik düşüşün ardından yıllık bazda yüzde 9,5 düşeceği tahmin ediliyor.
Bu, Çin’in tedarik zincirlerinin salgınla ilgili sert kısıtlamaların sona ermesiyle ortaya çıkan bir COVID-19 enfeksiyon dalgasıyla boğuştuğu Ocak ayından bu yana en sert düşüş olacak.
Ekonomistlerin tahminlerine göre, Çin fabrika faaliyetleri son aylarda küçülüyor ve politika yapıcılar artık ekonomide yıllık sadece yüzde e3 civarında uzun süreli daha yavaş büyüme olasılığını değerlendiriyor.
Ticaret anketine katılanların üçte biri, Haziran ayında ihracatın Ocak ayında olduğu gibi çift haneli bir oranda düştüğünü tahmin ediyor. Societe Generale,yüzde %15,7’lik bir düşüş öngörerek en iddialı tahmini yapandı.
İthalatta da Zayıflama Beklentisi
Mayıs ayındaki yüzde 4,5’lik düşüşün ardından Haziran ayındaki ithalatın, sürekli zayıf iç talebin bir yansıması olarak yüzde 4,0 oranında küçülmesi bekleniyor.
Çin’in ticaret verileri yarın açıklanacak. Ülkede tüketici fiyatları Haziran ayında deflasyonun eşiğinde sallanırken, üretici fiyatları yedi yılı aşkın bir süredir en hızlı şekilde gerileyerek daha fazla politika teşviki için gerekçeyi güçlendirdi.
Mart ayında Çin’in Başbakanı olan Li Qiang, yatırımcıları isteksiz bırakan çok az somut önlem açıklanmış olmasına rağmen, talebi artırmaya ve piyasaları canlandırmaya yönelik politika önlemleri alabileceklerini söyledi.